Efter mordet: Malaysier förbjuds att lämna Nordkorea

Premiärministern: ”Håller våra medborgare gisslan”

NYHETER

Den diplomatiska krisen efter giftmordet på Kim Jong-nam förvärras.

Nordkorea förbjuder alla malaysiska medborgare att lämna landet tills fallet är helt utrett, skriver statliga medier.

Malaysia svarade snabbt – med att införa samma förbud riktat mot nordkoreaner.

1 av 3 | Foto: SAKCHAI LALIT / AP
Malaysias premiärminister Najib Raza.

Enligt Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA ska malaysiska diplomater och medborgare kunna leva normalt i Nordkorea – men de tillåts inte lämna landet. Landet kräver att malaysiska myndigheter ska utreda mordet på Kim Jong-nam ”rättvist och effektivt”.

I ett uttalande skriver det nordkoreanska utrikesdepartementet att förbudet ska gälla till att ”händelsen i Malaysia är helt löst”.

Svarade direkt

Det dröjde inte länge innan svaret från Malaysia kom. I ett första drag stoppades anställda vid Nordkoreas ambassad från att lämna landet. Men sedan uppgav premiärministern Najib Razak att Malaysia ska införa precis samma förbud – och hindra nordkoreaner från att ta sig ut ur landet.

– Denna motbjudande åtgärd, att i praktiken hålla våra medborgare gisslan, går helt emot internationella lagar och diplomatiska normer, säger Razak i ett uttalande.

Mördades på flygplats

Det var den 13 februari som Kim Jong-nam, halvbror till Nordkoreas diktator Kim Jong Un, attackerades med nervgiftet VX på den internationella flygplatsen i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur. Han avled endast 15–20 minuter senare.

Två kvinnor har gripits misstänkta för mordet. I förhör har en av dem sagt att hon trodde att hon var med i ett skämtsamt tv-program.

De malaysiska myndigheterna beskyller Nordkorea för att inte samarbeta i polisutredningen. Sju nordkoreaner misstänks för inblandning i mordet. Tre av dem uppges hålla sig gömda på landets ambassad i Kuala Lumpur, enligt internationella medier. Representanter för den nordkoreanska regimen har å sin sida kritiserat polisen i Malaysia för att missköta mordutredningen.

Reseförbudet påverkar omkring 1 000 nordkoreaner som bedöms befinna sig i Malaysia och elva malaysier som uppehåller sig i den slutna diktaturen, enligt landets utrikesminister.

ARTIKELN HANDLAR OM