KD skrotar vitsippa som partisymbol

Av: 

TT

Kristdemokraterna byter partissymbol och skrotar vitsippan. Den ersätts av en fyrkant med bokstäverna k och d inuti.

Senast partiet förnyade sin symbol var 1996.

Den nya symbolen lanserades i samband med KD-ledarens tal på partiets kommun- och landstingsdagar i Karlstad.

– Visst är den snygg, sade Ebba Busch Thor.

Hon försäkrade de som tycker att det är obehagligt med förändringar, att KD:s värderingar förblir desamma.

Angrep Löfven

I sitt tal gick Busch Thor till hårt angrepp mot statsminister Stefan Löfven som hon anklagade för passivitet inför Sveriges utmaningar.

– Stefan Löfven ingenting ser, han ingenting hör, han ingenting gör. I stället upprepar han samma trötta mantra: att det är oacceptabelt, säger Busch Thor i ett tal inför partiets kommun- och landstingspolitiker i Karlstad.

– När något är oacceptabelt så gör man något åt det. Och det är därför oacceptabelt att du ska sitta kvar som statsminister.

Busch Thor vill se en Alliansregering "hellre förr än senare" och hon vill hålla socialdemokraterna "borta ifrån departementen".

– Det finns en del som säger: Gör upp med socialdemokraterna. Men socialdemokraterna är inte en del av lösningen, de är problemet, säger Busch Thor.

KD-ledaren hävdar att Löfvens "passivitet" mångdubblar Sveriges problem i till exempel sjukvården och i migrationspolitiken.

Vill satsa på polisen

Busch Thor lanserade i talet också partiets nya förslag om polisen
Målet är 30 000 poliser till 2025 och för att nå dit föreslår partiet en ny typ av korttidsutbildade poliser. Omkring 5 000 av de 30 000 ska gå en utbildning på ett år på den statliga polishögskolan. Efter utbildningen är det tänkt att de ska anställas av kommuner för att främja ordning och trygghet på gator och torg.

– Tanken är att kommunerna ska kunna säga att vi har problem på de här platserna och vill se en ökad polisnärvaro där och att man är beredda att finansiera en sådan satsning, säger KD:s rättspolitiske talesperson Andreas Carlson.

Det är dock ytterst lokalpolischefen som ska fatta besluten om hur de korttidsutbildade poliserna ska arbeta.

Även de andra Allianspartierna vill öka antalet poliser. Moderaterna och Liberalerna siktar på 25 000 poliser till senast 2025. Liberalerna vill på kort sikt dessutom ge kommuner statligt stöd för att anställa kommunala "trygghetsvakter".

Miljarder till vården

Det andra nya förslaget som presenteras för KD:s kommun- och landstingspolitiker är en vårdsatsning på tre miljarder kronor årligen för att förstärka primärvården.

Pengarna ska användas för att utöka öppentiderna på kvällar och helger på vårdcentraler, läkarmottagningar och närakuter. De ska också garantera att man får träffa en läkare senast dagen efter kontakten med vårdcentralen tagits.

Busch Thor anklagar regeringen för att vårdköerna växer och att väntetiderna på många akutmottagningar är långa. Genom utökade öppettider i primärvården ska färre behöva söka sig till överbelastade akutmottagningar, är KD:s tanke.

Publisert: