Mässlingutbrott i Stockholm

Flera mässlingsfall i Stockholm: ”Hoppas det ebbar ut”

Av: 

TT

Malin Wigen

NYHETER

Ännu ett misstänkt mässlingsfall har upptäckts på Södersjukhuset i Stockholm. Nu utreds alla kontakter, och föräldrar till barn med misstänkt mässling uppmanas att ringa sjukhuset innan de beger sig till vårdinrättningar.

Sju mässlingsfall har konstaterats i Stockholm under den senaste tiden, berättar Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholm. Under helgen har ytterligare ett barn med misstänkt mässling identifierats. Det var ett barn som var på akutmottagningen på Södersjukhuset, och som vårdades där.

– Det är ännu inte verifierat, men vi agerar som om det vore konstaterad mässling. Vi söker upp dem som befann sig på akuten samtidigt, och kontrollerar om de är vaccinerade.

Han säger att de tar utbrottet på allvar, men tycker inte att föräldrar ska drabbas av panik.

– Vi gör vad vi kan, och vi hoppas att det här ebbar ut.

”Barn som varit ovaccinerade”

Det är vaccin som gäller för att skydda sig mot mässling.

– Det är ett vaccin som vi ger till barn i 18 månaders ålder, vaccinet ingår i barnvaccinationsprogrammet. De barn som har fått smittan nu har varit ovaccinerade. De har inte hunnit få sin dos än, säger han till Aftonbladet.

Enligt Per Follin så drabbas cirka var tredje person som insjunkar i av följdsjukdomar.

– Det är 30 procent som får komplikationer i form av infektioner som till exempel luftvägsinfektion, lunginfektion eller öroninflammation. Det kräver antibiotika och är botbart.

”Sök vård vid de här symptomen”

Det går att ge sprutan tidigare än vid 18 månader.

– Om man till exempel ska resa utomlands går det att ge sprutan från 12 månaders ålder. Om det kniper kan man till och med ge den från nio månader, men det får man diskutera med sin barnavårdscentral, säger Per Follin till TT.

Och det går också att ge sprutan inom tre dagar från smittotillfället till den som utsatts för smitta för att undvika att bli sjuk.

Förr var mässling vanligt, en barnsjukdom som alla "skulle ha" för att bli immuna. Äldre personer har oftast ett skydd mot sjukdomen efter att ha varit sjuka. Men det finns också oskyddade vuxna.

– Symptomen är feber, luftvägsbesvär, hosta och röda ögon. Efter fyra, fem dagar kommer röda utslag som börjar i ansiktet. De som har de här symptomen ska söka vård, men ringa först, så de kan få ett eget rum att vänta i, säger Per Follin.

ANNONS EXTERN LÄNK

Stötta Rosa bandet med en vacker bukett – skicka ett blombud till någon här

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Mässlingutbrott i Stockholm

LÄS VIDARE

Läkaren: Gå inte på lögnen om mässling – vaccinera

ÄMNEN I ARTIKELN

Mässlingutbrott i Stockholm

Mässling

Stockholm