Donald Trumps talar på konservativt möte

1 av 3
NYHETER

Som första sittande president sedan Ronald Reagan intar Donald Trump talarstolen på den årliga konservativa CPAC-konferensen.

Som politisk aspirant har Trump talat på mötet fyra gånger tidigare (2011, 2013, 2014 och 2015) och mötts av blandade reaktioner. Men bland årets närmare 10 000 deltagare växer entusiasmen för Trump och hans politik, rapporterar amerikanska medier. En bidragande faktor kan vara att Vita huset ställer upp mangrant med talare.

Under torsdagen turades rådgivarna Kellyanne Conway och Steve Bannon, samt stabschef Reince Preibus och vicepresident Mike Pence, om att prisa Trump från jättescenen på konferensanläggningen i Maryland.

Hyllningar och attacker

– Jag är tacksam och stolt över att arbeta med en president som kommer att upprätthålla konstitutionen och värna om människoliv, sade Pence.

Vicepresidenten hyllade bland annat de personer som Trump valt att omge sig med, attackerade sjukförsäkringsreformen Obamacare, och pratade om att Trump äntligen ska sätta stopp för illegal invandring.

Tidigare hade chefsstrategen Steve Bannon lovat att ytterligare "bryta ner" statsapparaten och attackerat globala mediebolag som han anser är emot regeringen nationalistiska ekonomiska agenda.

Bred agenda

Cirka 10 000 deltagare beräknas delta i CPAC, varav nästan hälften är studenter. Enligt det späckade konferensprogrammet ska bland annat falska nyheter, rätten att bära vapen, sociala mediestrategier och alt-rightrörelserna (ett paraplybegrepp för högerextrema grupper i USA) avhandlas.

Mötets uppmärksammade omröstning den sista dagen brukar ses som en fingervisning om vem Republikanerna helst vill se som näste presidentkandidat (i fjol vann Texaspolitikern Ted Cruz). I år lär voteringen bli en bekräftelse på stödet för Donald Trump, som enligt färska opinionsmätningar har ett stöd på mellan 80 och 90 procent bland republikanska väljare.

ARTIKELN HANDLAR OM