Värnplikten har återinförts i Sverige

13 000 ungdomar ska mönstra redan i sommar

Värnplikten återinförs i Sverige och redan i juli kallas 13 000 ungdomar till mönstring.

Det beslutade regeringen i dag.

– Ska vi ha fulla och övade krigsförband så måste det frivilliga systemet kompletteras med värnplikt , säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT.

1 juli 2010 avskaffades den allmänna värnplikten i Sverige – men nu återinförs en militär grundutbildning för både män och kvinnor.

Det beslutade regeringen i dag.

Anledningen är att det säkerhetspolitiska läget anses försämrat, och att försvaret inte lyckats rekrytera tillräcklig många frivilliga.

– Ska vi ha fulla och övade krigsförband så måste det frivilliga systemet kompletteras med värnplikt, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT.

Mönstringsplikt införs 1 juli

Redan i sommar kommer cirka 13 000 ungdomar – både män och kvinnor – födda 1999 och 2000 att kallas till mönstring. Efter fysiska och psykiska tester kommer ungefär 4 000 av dem att väljas ut för att genomgå en militär grundutbildning med värnplikt.

– I den gruppen ingår både de som avser bli professionella soldater och de som ska vara värnpliktiga och placeras i krigsförband och kallas till krigsförbandsövningar, säger försvarsministern till TT.

Kan bli fler

Värnplikten är inte tänkt att helt ersätta den frivilliga rekryteringen, utan den kommer att finnas kvar.

– Är det så att man ska höja andelen så krävs ekonomiska tillskott. Att gå upp med 1 000 soldater kommer att kosta 600 miljoner kronor som det ser ut nu, säger Peter Hultqvist till SVT.

Åren innan värnplikten lades vilande 2010 gjorde runt 8 000–10 000 personer lumpen varje år.

LÄS OCKSÅ:

BÅDA SIDOR Återinförd värnplikt, rätt eller fel? Bästa argumenten – för och emot

Publisert:

LÄS VIDARE