Marias dotter kallades ohyra av okänd kvinna

Foto: Privat
Marias dotter utsattes för rasism på Mcdonalds: ”Är livrädd för mina barns framtid”.
NYHETER

Marias sju år gamla dotter utsattes för ett rasistiskt påhopp på Mcdonalds. En äldre kvinna kallade henne för ”ohyra”.

– Jag är livrädd för mina barns framtid. Det har alltid funnits rasism, men det är mer öppet nu än förr, säger Maria.

På onsdagen hade Maria Ekmans sju år gamla dotter en ledig dag tillsammans med Marias sambo. Han skulle överraska henne med en utflykt – Mcdonaldsbesök och film på bio på ett köpcentrum i Stockholmstrakten var planen.

Dottern letade upp en plats medan Marias sambo beställde mat på Mcdonalds. Men när han kom till bordet var hon på ledset humör. Hon fumlade med maten, spillde ut läsk och började gråta. När de gick från den populära restaurangen berättade hon vad som hänt medan Marias sambo hämtat mat.

– Det var, som hon beskrev det, ”en mormor och ett barn” på Mcdonalds, och mormodern hade kallat min dotter för ”ohyra”, säger Maria.

”Tyckte synd om barnet”

Först ville sjuåringen inte gå på bio heller. Men efter övertalning från Marias sambo gick de ändå på film – och efteråt var hon nöjd med dagen ”trots det hemska”.

– Hon ville inte peka ut vem som hade gjort det, för hon tyckte synd om barnet, ifall mormodern skulle få en utskällning av min sambo.

Hon fortsätter:

– Men när hon fick veta att det kvinnan hade gjort var olagligt kände hon sig bättre till mods.

Maria vet ännu inte hur det som hänt kommer att påverka hennes dotter. Familjen åker ofta till köpcentrumet i fråga, och hon är rädd för att det ska bli en plats där dottern inte känner sig trygg.

– Kanske ryggar hon tillbaka nästa gång vi kommer dit, och får en otrevlig upplevelse.

Syskonen har utsatts

Maria berättar att det är första gången som hennes sjuåring utsatts för något sådant här. Men liknande saker har hänt dotterns två äldre syskon, som är 17 respektive 22 år.

– Min äldsta dotter som också är afrosvensk har valt att flytta till USA. Hon vill inte bo i Sverige för att man får sneda blickar, folk följer efter en i butiker och säger saker.

Maria känner sig rädd för sina barns framtid. Hon berättar att hon själv fått utstå rasistiska påhopp eftersom hon valt att skaffa barn med en man med utländskt ursprung. Och hon tycker att rasismen i Sverige har blivit värre.

– Jag är livrädd för mina barns framtid. Det har alltid funnits rasism, men det är mer öppet nu. Det enda jag kan säga till mina barn är att vara stolta över sig själva, och inte låta det onda styra ens livsval.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rasism

Stockholm

Sverige