Publicerad:
Uppdaterad:

Tekniskt strul för kraschade planet redan i söndags

189 personer tros ha dött i Lion Air-kraschen i Indonesien

Av: Isabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

Trots ett helt nytt plan, en erfaren pilot och fint väder kraschade Lion Air-planet rakt ner i havet – i 560 kilometer i timmen.

Kraschen förbryllar experter och nu kommer uppgifter om att planet hade tekniska problem redan under en flight i söndags.

– Det kändes som att vi satt i en berg-och-dalbana. En del passagerare fick panik och kräktes, säger passageraren Alon Soetanto.

Det har nu gått över ett dygn sedan ett av Lion Air sprillans nya Boeing 737 Max 8 kraschade ner i havet utanför huvudstaden Jakarta i Indonesien.

1 av 4 | Foto: ADEK BERRY / AFP
Uppsamlade kläder och tillhörigheter från passagerarna.

Än så länge har man bara hittat kroppsdelar från ett tiotal av de 189 personerna som befann sig ombord, rapporterar Jakarta Post.

Personal arbetar med att dna-testa kroppsdelarna med prover man fått från anhöriga, uppger polischefen Ari Dono Sukamto vid en presskonferens.

Nu får Indonesien hjälp från Singapore att dyka efter de hundratals passagerarna.

”Som en bergodalbana”

Nu kommer uppgifter om att det kraschade planet hade problem med hastigheten redan under en flight i söndags.

– Det var tekniska problem, en av dem var ohanterlig flygfart, säger Haryo Satmiko, chef för transportsäkerhetsmyndigheten i landet, vid en pressträff.

Alon Soetanto åkte med just den flighten mellan Bali och Jakarta och berättar att planet flera gånger tappade höjd.

– Mellan tre och åtta minuter efter att vi lyft kände jag hur planet tappade kraft och inte kunde komma upp igen. Det hände flera gånger under flighten, säger han till TVOne.

– Det kändes som att vi satt i en berg-och-dalbana. En del passagerare fick panik och kräktes.

Edward Sirait, chef för Lion Air, medger att planet hade tekniska problem men att det ska ha lagats enligt rutiner från tillverkaren.

Indonesien kräver nu att alla Boeings plan av den här modellen undersöks.

Siffrorna förbryllar

Datan som hittills samlats in från de 13 minuter från starten i Jakarta är konstig och motsägelsefull, skriver TT. Planet tappade 152 meters höjd omkring två minuter efter start. Därefter fortsatte planet att stiga till 1 500 meter, innan det återigen tappade höjd innan signalen försvann över havet, enligt svenska flygövervakningstjänsten Flightradar 24.

Den sista informationen visar att planet färdades nedåt med hastigheten 560 kilometer i timmen. En sådan hastighet framåt vore normal under en vanlig flygning, men inte i fallande riktning. Inte ens vid flygplanskrascher brukar hastigheten nedåt vara så hög.

– Det här går verkligen illa. Siffrorna är smått otroliga, säger John Cox, chef för amerikanska företaget Safety Operating Systems, som gjort flera utredningar, till Bloomberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: