”Vi måste lyfta blicken”

Dagen efter storvarslet försöker fackets ordförande se framåt

GÖTEBORG I dag kommer tankarna ner på verkstadsgolvet på Volvo.

Hur ska det gå för mig? Hur ska jag klara ekonomin?

Fackets uppgift: att lyfta blicken.

– Vi måste orka och tro att det går. Även i framtiden kommer folk behöva bilar, säger Olle Ludvigsson, Verkstadsklubbens ordförande på Volvo Personvagnar i Göteborg.

2 250 kollektivanställda och 1 085 tjänstemän har sedan i somras varslats om uppsägning från Volvo Personvagnar i Göteborg.

Siffran hisnar. Ingen går säker. Många har jobbat länge. Många har äkta man, fru, sambo som kollega.

Två inkomster

– Många har kommit hit direkt efter gymnasiet. Sedan är det inte ovanligt att man träffat kärleken här, säger Olle Ludvigsson, Verkstadsklubbens ordförande till aftonbladet.se.

Två inkomster som nu riskerar att gå över i a-kassa.

– Man kan bara konstatera att många av våra medlemmar kommer att få ut ungefär 53 procent av lönen. De flesta tjänar ju över gränsen för att få ut 80 procent i ersättning.

– Det är bara att tänka sig själv. Vi är väl ungefär likadana allihop. Man skaffar sig utgifter efter inkomster. Det går inte att reglera hur snabbt som helst, säger Ludvigsson.

– Det är många nere i verkstaden som börjar fundera nu.

”Jättetufft”

Med storvarsel på Volvo följer andra efter. Fler än de 3 300 som varslades i går kommer att få gå.

– Det blir jättetufft att hitta jobb åt alla. Just nu ser arbetsmarknaden i Göteborg ganska bra ut. Men situationen kan förändras så drastiskt. Helt plötsligt ska alla ut och söka jobb.

Vilken hjälp kommer de som sägs upp att få?

– Alla kommer att få en personlig coach och Arbetsförmedlingen kommer att serva. Vår målsättning är att alla inom en rimlig tid kommer att hitta en ny anställning.

Vad säger du om oron för att hela Torslanda ska läggas ner?

– Det tror inte jag speciellt mycket på. Nu måste vi lyfta blicken. Det som händer nu är kanske det värsta som vi yrkesversamma varit med om. Men även framöver kommer det att finnas ett behov av bilar och lastbilar. Frågan är bara när det vänder. Och när det väl gör det då gäller det att Volvo är redo och har de produkter som kunderna vill ha.

Publisert: