Får plågas i ullproduktion

Foto: TV4
Bakre delen på fåren flås utan att de bedövas.

avTobias Österberg

NYHETER

Sveriges största klädkedjor kan inte garantera att merinoull från får, som hålls under plågsamma former, inte säljs i butikerna.

Djuren utsätts för kirurgiska ingrepp som innebär att man flår deras bakdel – utan bedövning.

TV4:s samhällsprogram Kalla Fakta har granskat 20 stora klädföretag i Sverige och hur de hanterar inköp av ull från australiska merinofår. Djuren är mycket känsliga för en skadeinsekt vars larver lever i ullen och äter sig igenom fårens hud.

För att förhindra att insekten får fäste genomförs ett kirurgiskt ingrepp på fåren, så kallad mulesing. Det innebär att ett område runt fårens svans skärs bort. Under ingreppet, som genomförs utan bedövning, ylar fåren av smärta. Efteråt stapplar de i väg, blodiga och skräckslagna.

Ingen klädkedja som Kalla Fakta konfronterat i Sverige kan lämna garantier för att ullen de säljer i butikerna inte kommer från skadade merinofår.

Tar avstånd

Sveriges största klädkedja Hennes&Mauritz har på sin hemsida, som en följd av det granskande reportaget, tagit avstånd från fenomenet med mulesing.

”H&M accepterar inte mulesing, det ingrepp som utförs på merinofår i Australien för att förhindra flugangrepp. Företaget har beslutat att styra inköpen mot andra ursprungsländer och leverantörer i Australien som kan garantera mulesing-fri merinoull”, skriver koncernen.

Beslutet är ett slag mot de australiska fårfarmare som förlorar en stor inkomstkälla och som befarar att andra klädkedjor ansluter sig till bojkotten.

Merinofåret är ett tamfår med vit, finkrullig, tät ull och den så kallade merinoullen marknadsförs som någonting mycket exklusivt.

Inslaget sänds på söndagskvällen i TV4 kl. 19.20.