Varning! Du har fildelat olagligt

Centerns Ipred-förslag: Varna innan namn- uppgifter lämnas ut

Centerpartiet är inte nöjda med Ipred-lagen.

Partiet vill att fildelare ska få en varning från telekombolaget innan deras identitet lämnas ut.

– Det här är ett försök till att göra lagstiftningen rättssäkrare och mer allmänt accepterad, säger Johan Linander, rättspolitisk presstalesman, Centerpartiet.

Det så kallade Ipred-lagförslaget som debatterats de senaste veckorna behöver förändras menar Centerpartiet.

Att bredbandsbolagen ska lämna ut namnet på fildelarna till upphovsrättsinnehavare borde föregås av en varning.

– Tanken är att telekombolaget skickar en varning till fildelaren innan ett kravbrev kommer. Det skulle fungera på samma sätt som när man varnar före en fartkamera på vägarna, säger Johan Linander.

Han tror att såväl upphovsrättsinnehavare som telekombolagen kommer att acceptera centerpartiets förslag.

"Skulle hellre vilja skicka en varning"

– Jag har träffat folk från båda sidor under lång tid. En av de sakerna som artisterna uttryckt tidigare är att de vill ha en möjlighet att skicka ett varningsbrev. Telekombolagen har själva lyft för en möjligghet till det här. De skulle hellre vilja skicka en varning innan de lämnar ut identiteter, säger han.

Telia Sonera tveksamma

Men på Telia Sonera är man tveksam till centerns förslag om ett varningssystem i den nya fildelningslagen.

– Ska operatörerna spara uppgifter om vilka som har fått ett varningsbrev? Om man tittar i personuppgiftslagen så framgår det att uppgifter om lagöverträdelser bara får hanteras av myndigheter. Mycket av kritiken mot lagförslaget handlar ju om att man låter operatörerna vara rättsväsendets förlängda arm, men vi ska inte hantera uppgifter om brott, säger Patrik Hiselius, som ansvarar för samhällskontakter på Telia Sonera.

– Det pågår diskussioner varje dag nu om olika former av sanktioner. Men det viktigaste är ju att man tillmötesgår den fantastiska efterfrågan som finns, säger han.

Barn laddar ner utan föräldrars vetskap

Johan Linander ser flera problem med det Ipred-förslag som hittills diskuterats.

– Dels kan det vara så att föräldrarna får ett kravbrev för något som deras barn har gjort utan deras vetskap. Dels finns det många som har ett trådlöst nätverk och då kan det vara grannen som laddat ner utan att bredbandsinnhavaren känt till det.

Innebär ert förslag att den nedladdning som skett innan varningen inte kommer att räknas vid en stämning?

– Jag tycker att det är bättre att börja på ny kula. Men om det har skett storskalig illegal fildelning borde det bli föremål för en polisutredning, säger han.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN