Flygdrama på Heathrow

avEric Thorsson, Mikael Stengård

NYHETER

19 personer skadade

Foto: Andrew Parsons

Ett flygplan kraschlandade på en av Heathrows landningsbanor på torsdagseftermiddagen.

136 passagerare evakuerades från planet till säkerhet.

19 personer skadades lindrigt, uppger AP.

Olyckan inträffade då British Airways flight BA38 från Peking landade för tidigt, innan landningsbanan, och slog i marken.

Enligt en pilot på Heathrow utanför London rörde det sig om en "betydande olycka".

– Det såg riktigt läskigt ut. Planets bakdel såg ut att gå ner för lågt och hastigheten sjönk snabbt. Sedan gick planet plötsligt ner i marken, säger Les McDonnell, ett vittne till olyckan, till Sky News.

Stort räddningspådrag

Ett stort räddningspådrag var snabbt framme vid planet. De 136 passagerarna och de 16 från kabinpersonalen lämnade planet, en Boeing 777, via de uppblåsbara räddnings-rutschkanorna.

– Det var en skakig landning, allt inträffade väldigt snabbt. Men vi insåg inte vad som hade hänt förrän syrgasmaskerna kom ner från taket och nödlamporna tändes. Allt gick bra och vi tog oss ut lugnt och stilla, säger Jerome Ensink, en av passagerarna, till Sky News.

Andra passagerare vittnade om att hela underredet kollapsade.

Planets ena vinge och högra motor fick också stora skador då planet gled på flygbanan.

All flygtrafik stoppades till en början, men öppnades kort efter olyckan igen. Landingsbanan där det aktuella planet kraschade hölls dock stängd in på torsdagskvällen.

Premiärministern på plats

Stoppet på flygplatsen drabbade bland andra den brittiske premiärministern Gordon Brown, som är på väg till Kina. Browns plan försenades cirka en timme och kunde därefter lyfta utan problem.

Även Qatars kungafamilj passerade genom flygplatsen på torsdagseftermiddagen. Säkerheten på flygplatsen var därför högre än normalt.

Olyckan orsakade stora förseningar på flygplatsen. En del flighter fick flyttas till närliggande flygplatser och en del turer ställdes in, enligt brittiska luftfartsverket.

Det är oklart vad orsakade olyckan. En utredning har startats av den brittiska Haverikommissionen, uppgav British Airways vd Willie Walsh på en presskonferens efter olyckan.

Enligt Scotland Yard finns det inget som tyder på sabotage eller någon terrorattack, uppger Sky.