Publicerad:
Uppdaterad:

Sonen: De är här nu

Publicerad:
Uppdaterad:
1.  01.20 Moppegänget, sex killar, kommer till familjens gård, norr om Rödeby. De ringer in till familjen och säger: ”Ska ni inte komma ut? Nu är vi utanför”.I huset finns sonen, en kompis till honom, pappan och en av döttrarna.2. 01.26 Sonen ringer polisen. Minst två av pojkarna, Simon och 17-åringen, går in på gården och knackar på dörren. 17-åringen har ett stort vedträ i handen. Pappan, som låg och sov, går och öppnar. I handen har han en hagelbössa han hämtat i sitt vapenskåp.3.  Simon står någon meter snett bakom 17-åringen till höger, sett från pappan. Pappan siktar på honom – han börjar springa mot grinden.Då skjuter pappan ett skott som träffar Simon i vänstra armen.4. Pappan skjuter mot 17-åringen, som faller ihop på marken. Sedan springer mannen efter Simon.5. Enligt vittnen står Simon på knä vid grindstolpen. Pappan skjuter honom i bröstet. Enligt Rättsmedicinalverkets rapport avlossas skottet från cirka en meter. Pappan går därefter tillbaka in i huset och tar telefonluren från sonen, som fortfarande pratar med polisen. 01.52 Ambulanserna kör fram. 01.59 Mannen ombeds att komma ut genom dörren, baklänges, backa till lampan vid ladan och lägga sig på marken. Fyra minuter senare grips han.
1. 01.20 Moppegänget, sex killar, kommer till familjens gård, norr om Rödeby. De ringer in till familjen och säger: ”Ska ni inte komma ut? Nu är vi utanför”.I huset finns sonen, en kompis till honom, pappan och en av döttrarna.2. 01.26 Sonen ringer polisen. Minst två av pojkarna, Simon och 17-åringen, går in på gården och knackar på dörren. 17-åringen har ett stort vedträ i handen. Pappan, som låg och sov, går och öppnar. I handen har han en hagelbössa han hämtat i sitt vapenskåp.3. Simon står någon meter snett bakom 17-åringen till höger, sett från pappan. Pappan siktar på honom – han börjar springa mot grinden.Då skjuter pappan ett skott som träffar Simon i vänstra armen.4. Pappan skjuter mot 17-åringen, som faller ihop på marken. Sedan springer mannen efter Simon.5. Enligt vittnen står Simon på knä vid grindstolpen. Pappan skjuter honom i bröstet. Enligt Rättsmedicinalverkets rapport avlossas skottet från cirka en meter. Pappan går därefter tillbaka in i huset och tar telefonluren från sonen, som fortfarande pratar med polisen. 01.52 Ambulanserna kör fram. 01.59 Mannen ombeds att komma ut genom dörren, baklänges, backa till lampan vid ladan och lägga sig på marken. Fyra minuter senare grips han.

17-åringen, med ett meterlångt vedträ i handen, och Simon Söderberg, 15, går uppför de fem trappstegen och knackar på dörren till familjens gula villa.

När natten tar slut ska en av dem vara död, en

annan skadad för livet.

De är här nu.

Pappan

50 år gammal. Bor med sin fru och tre barn på gården där de även håller djur. Sjukpensionär. Lider av Tourettes syndrom, ADHD, tvångstankar och en lättare form av Aspergers. Tidigare ostraffad.

Har gått och lagt sig för natten, men när han går upp för att gå på toaletten hör han sin son säga: ”De är här nu”.

Han går tillbaka in i sovrummet och tar fram en hagelbössa ur vapenskåpet.

Han öppnar ytterdörren och går ut.

Var klädd i en t-shirt med motiv från den tecknade serien Hälge samt byxor i ett mjukt material.

Simon Söderberg

15 år gammal. Bodde tillsammans med sin mamma strax utanför Rödeby. Hans stora intresse var motocross. När han i juli fyllde femton fick han sin första moped. Beskrivs som en snäll kille, som bara var på fel plats vid fel tillfälle.

Följer med de andra i mopedgänget till gården och går tillsammans med 17-åringen fram till dörren och knackar på.

Var klädd i en röd jacka med svartvita detaljer, svart huvtröja, röd t-shirt, jeans samt svarta gymnastikskor och svart keps.

17-åringen

Bor med sina föräldrar i Rödeby. Även han har ett stort intresse för motocross och motorcyklar. Beskrivs som ”ledare” för moppegänget. Förekommer i flera polisanmälningar om trakasserier mot familjen på gården.

En bekant till familjen konfronterar vid 22.30-tiden 17-åringen utanför en matbutik och slår honom i huvudet med en ölburk. Detta är anledningen till att gänget beger sig till gården.

Fyra i gänget väntar vid grinden när Simon Söderberg och 17-åringen, beväpnad med ett vedträ, går in på gården.

17-åringen knackar på dörren.

Var klädd i svart jacka, röd munkjacka, vit pikétröja och byxor.

Grafik: Paul Wallander

Publicerad:
Publicerad: