Ingen pizza – inget förhör

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-04

Mordmisstänkt ställer mat-ultimatum för att samarbeta

Han misstänks för att ha mördat sin hustru, men vägrar att prata med polisen.

Anledningen: Han gillar inte fängelsematen.

– Han är villig att låta sig förhöras om han får pizza, kyckling och coca cola, säger mannens advokat Heidi Birkeland.

Norrmannen Sirwan Abdullah Ali, 42, sitter sedan i oktober förra året häktad som misstänkt för att ha mördat sin hustru Belur Sardar. Belur försvann enligt maken från parets hem i slutet på april i fjol och har sedan dess inte hittats.

Enligt vittnesuppgifter ska hon dock ha försvunnit långt tidigare.

Vill ha skräpmat

I häktet i Drammen sitter Sirwan Abdullah och vägrar låta sig förhöras av polisen. Anledningen till det är bland annat att han är missnöjd med maten, säger advokaten till tidningen VG.

– Han har sagt sig vara villig att förhöras och i samband med det har han bett om att få pizza kyckling och coca cola. Det är helt enkelt därför att han är missnöjd med maten han får i häktet, och jag tror att hans önskemål är odramatiskt för polisen att infria, säger hans advokat.

Polisen i Sönder Buskerud berättar att de blev något överraskade över uppmaningen som kom i förra veckan.

”Kan ju hända”

– Det är inte ofta vi får sådana krav, men det kan ju hända, säger polisinspektör Per Morten Sending till tidningen. Han säger att problemen med att förhöra Sirwan Abdullah Ali inte bara har att göra med missnöjet med maten. Den fängslade maken har också ställt krav på vilka frågor polisen får ställa.

– För att vi ska ha någon anledning att förhöra honom måste han svara på de frågor som vi har. Om han inte gör det finns det ingen poäng, säger Sending.

Advokaten säger nu att Sirwan kan tänka sig att svara på polisens frågor – även om sådant som han själv upplever att han redan förklarat.

– Han håller fast vid sin förklaring att frun försvunnit spårlöst.

Sirwan Abdullah Ali är häktad till den 14 mars.