Hitler var först ut i rymden

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Idag hjälper miljoner amatörer forskarna att lyssna på signaler från rymden. Så gör du för att vara med

1 av 19 | Foto: Warner Bros
MARS ATTACKS. Om livet i rymden ser ut som på bio är osagt. Men funderingar om varelser på andra planeter har kittlat människans fantasi sedan rymden blev ett begrepp.

Försöken att kommunicera med utomjordingar har hållit på i decennier.

– Det tar tid för signalerna att nå fram. Men hittills har vi inte fått svar, säger astronomen Gösta Gahm vid Stockholms universitet.

Där har intresset för rymden ökat lavinartat.

Vill det sig illa kan Hitlers gormande bli det första som drabbar en utomjordisk civilisation. Ett av nazidiktatorns nyårstal skickades nämligen ut i rymden med radiosignal mitt under andra världskriget och talet är den första kända signalen som riktades mot en annan civilisation.

– Den ligger nu på 67 ljusårs avstånd. Men signalen är mycket svag och uttunnad, så den går säkert inte ens att mäta, säger Gösta Gahm vid Stockholms universitet.

Stor chans till liv

Han hör till dem som menar att chansen för liv på andra planeter i Vintergatan är stor.

– Vi tror, men vi vet inte. Vi utgår från att det är så. Och för min del så är vår sol en medelsvensson. Det bara kryllar av stjärnor som liknar solen, med samma kemiska sammansättning och funktion som vår sol.

Det pågår sedan 30 år en avancerad avlyssning av signaler från rymden.

– Men hittills är det tyst. Vi har inte fått signaler från andra civilisationer, säger Gösta Gahm.

– Tekniskt är vi där att vi inte har några problem att se om man kör Canal + eller P1 på de närmaste planeterna. Vi kan inte få in själva kanalerna, men vi skulle märka radiobruset.

Riktade sändningar

Forskare på jorden skickar också ut meddelanden i rymden.

– För 30 år sedan gjorde man en riktad radiosändning mot en grupp stjärnor som ligger mycket långt borta. Den är kodad så den uppfattas som en primtal och innehåller enkla bilder på man och kvinna och andra saker.

– Det tar ju tid för den här signalen att nå fram. Men hittills har vi inte fått svar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN