Presidentvalet i USA 2016

John McCain valets vinnare

Av: 

Mia-Li Hallengren

NYHETER

Tjänar på Clintons och Obamas smutskastning

Clinton och Obama fortsätter att smutskasta varandra offentligt.

Vinnaren är republikanernas John McCain som ostört kan driva sin presidentvalskampanj.

Hillary Clintons seger med 55 procent av rösterna i Pennsylvania innebär att kampen om demokraternas presidentkandidatpost fortsätter ett tag till. Och deras kampanjer blir allt smutsigare.

I amerikansk tv kan man nu se reklamsnuttar för Hillary där hon ifrågasätter Barack Obamas politik – och tvärtom. Detta trots att många anser att deras politik är snarlik i många avseenden.

Misstror den andre

Enligt den amerikanske politiske kommentatorn Jan Arild Snoen blir debattklimatet allt hårdare. Han har märkt att Obama och Clinton allt mer använder retorik för att svartmåla konkurrenten vilket får till följd att folk uppfattar motkandidaten som opålitlig.

Enligt en vallokalsundersökning anser endast 37 procent av demokrat-väljarna att både Clinton och Obama är trovärdiga politiker, skriver VG Nett.

– Det betyder att ett flertal anser att en av dem är opålitlig. Det har skapats mycket misstro i kölvattnet av kampanjen, säger Jan Arild Snoen till VG Nett.

Vinnaren är i stället republikanernas kandidat som har haft tid på sig att finputsa sitt budskap och värva nya anhängare i lugn och ro utan att bli ifrågasatt.

Förstärker sitt budskap

Kanske kan McCain vinna Clinton-supportrarnas röster som inte vill rösta på Obama och tvärtom. Genom att han använder kandidaternas egen kritik mot varandra förstärks hans budskap.

McCains position förbättras hela tiden. Han tar god tid på sig på de platser han besöker medan Clinton och Obama rusar vidare.

I tisdags var McCain Ohio, grannstat till Pennsylvania, där demokraterna är starka. McCain hoppas dock kunna vinna de osäkra väljarna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2016

Trumps USA