Läget kritiskt för svampförgiftad kvinna

avKarin Holmberg, Tobias Österberg

NYHETER

Kan behöva levertransplantation

Läget är kritiskt för den kvinna i 40-årsåldern som av misstag fått i sig den giftiga svampen lömsk flugsvamp.

Giftet bryter ner cellerna och leder till njur- och leversvikt

Enligt överläkare Kai Knudsen kan en levertransplantation bli aktuellt.

Kvinnan hade av misstag fått i sig lömsk flugsvamp en svamp som lätt förväxlas med den ätbara svampen grönkremla.

– Kvinnans tillstånd är livshotande. Giftet bryter ner celler som leder till både leversvikt och njursvikt, säger överläkare och giftexpert Kai Knudsen.

Enligt honom kan det bli aktuellt med en levertransplantation om tillståndet inte förbättras.

Kvinnan fick i sig svampen för ett par dagar sedan. Hon åkte till sjukhuset i Helsingborg efter att hon mådde illa och kräktes. Kvinnan skickades sedan vidare till Sahlgrenska i Göteborg.

Kai Knudsen berättar att giftet i lömsk flugsvamp ger sig på celler och sönderdelar dem.

– De första symptomen är att mag-tarmkanalen påverkas och man blir illamående och kräks och senare drabbas man även av koleraliknande diarréer. Man brukar bli sjuk efter 6-12 timmar efter man fått i sig svampen, säger Kai Knudsen.

Är ovanligt

– Vi har kanske ett fall om året som har blivit allvarligt svampförgiftad av toppig giftspindling. Flugsvampsförgiftning ser vi inte ens varje år. Men det är säsong nu och vi har redan haft tre allvarliga förgiftningar, säger Kai Knudsen.

Den 40-åriga kvinnan är den tredje patienten som vårdats på Intensiven på Sahlgrenska Universitetssjukhuset för svampförgiftning detta året.

– Vi har två andra patienter som vårdats för svampförgiftning men de har nu har skrivits ut, säger Knudsen.

– Totalt i Sverige brukar det vara mellan 50 och 200 personer som söker sjukvård för svampförgiftning. Oftast är det bara magtarmirriterande toxiner som ger kräkningar och illamående, säger Kai Knudsen, överläkare och förgiftningsexpert på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till TT.