Avtal om eld- upphör signerat

avJenny Stiernstedt, Tobias Österberg

Rice: Ryssland måste ut ur Georgien

Foto: AP
Condoleezza Rice hade med sig en fredsplan som Micheil Saakasjvili sedan undertecknade.

På fredagen landade USA:s utrikesminister Condoleezza Rice i Georgiens huvudskap Tbilisi.

Hennes budskap: Ryssland måste ut ur landet.

Georgiens militära operation mot Sydossetien må ha varit ett misslyckande – men strategin för att vinna den internationella opinionen är desto mer framgångsrik.

Mediekriget styrs med framgång av Bushregeringen.

Georgiens militära attack har omvandlats till en lyckad diplomatisk offensiv mot Ryssland, skriver TT.

Utrikesminister Condoleezza Rice reste på fredagen till Georgien för att markera USA:s helhjärtade stöd till president Micheil Saakasjvili.

"Skådar ondskan rakt i ögat"

Med sig från den franske presidenten Nicolas Sarkozy har Rice dokument till en fredsplan som Saakasjvili sedan undertecknade.

Saakasjvili lät också meddela att Georgien aldrig kommer att acceptera att någon del av landets territorium är ockuperat av Ryssland.

– I dag skådar vi ondskan rakt i ögat, sade presidenten.

På semesterorten Sotji vid Svarta havet tog president Dmitrij Medvedev emot Tysklands förbundskansler Angela Merkel i en allt annat än avspänd stämning. Merkel uppmanade Ryssland att dra tillbaka sina styrkor från Georgien och börja sätta den av Frankrike initierade fredsplanen i verket.

Hon sade också att Tyskland, liksom USA och Frankrike, inte längre vill se några ryska soldater i Georgien eller i de utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien.

Isolering

Medvedev sade att Ryssland skulle agera på samma sätt igen om dess fredsbevarare attackeras och ifrågasatte om de två utbrytarrepublikerna någonsin mer kan vara under georgiskt styre.

Moskvas diplomatiska isolering i den pågående konflikten är tydlig. Den understryks ytterligare av att Polen och USA i torsdags ingick ett preliminärt avtal om det av Ryssland illa sedda robotsköldsystemet.

Medvedev sade till Merkel att robotskölden tydligt är riktad mot Ryssland.

Allt fler länder välkomnar också Georgiens inträde i Nato. Det gjorde även Merkel på fredagen.

Reträtt

Tre dagar efter vapenvilan tycktes ryska soldater i stort sett ha lämnat Gori. I deras ställe härskade kaos, när plundrare och kriminella drog fördel av maktvakuumet.

– Vi har inga soldater kvar i staden. De är allesammans utanför staden för att hindra plundrare från att komma in, sade den ryske översten Igor Konosjenkov.

Ordkriget mellan Georgien och Ryssland om den georgiska staden fortsatte emellertid. Georgien anser att plundrande milis har kommit in i landet i de ryska styrkornas kölvatten.

I huvudstaden Tbilisi har FN och Röda Korset lagrat hundratals ton med förnödenheter till nödställda men hjälporganisationerna säger att det behövs bättre säkerhet för att hjälpen ska kunna levereras.