Fidel Castro bloggar

I dag fyller revolutions-
ledaren 82 år

Många trodde kanske att Fidel Castro, 82 år i dag, skulle ta det lugnt efter att han avgick från presidentposten i februari i år.

Men istället har han på ålderns höst fått bråda dagar.

Fidel Castro har nämligen börjat blogga.

I sin blogg "Kamrat Fidels reflektioner" tar Fidel Castro upp aktuella politiska händelser såsom stridigheterna mellan Ryssland och Georgien.

”Georgiens regering borde aldrig ha skickat sina väpnade styrkor mot Sydossetiens huvudstad den 8 augusti”, skriver Fidel Castro i inlägget "Marknadens kanonmat" i sin blogg. Han anser också att George W Bush stöd till ett georgiskt medlemsskap i Nato är ett "knivhugg i Rysslands hjärta".

Inflytelserik

Bloggen har bara funnits i ett par månader men den gamle revolutionsledaren har redan hunnit få ut cirka 145 texter på nätet.

– Han har tillfrisknat ganska rejält på sista tiden. Han har ju skrivit såna här reflektioner ett tag. Tidigare pulicerades de i partiorganet Granma. Men sedan ett antal månader finns forumet Cubadebate, säger Aftonbladets Thomas Gustafsson som är Sveriges främsta oberoende Kubakännare, har skrivit flera böcker om Kuba och har besökt landet ett antal gånger för Aftonbladets räkning.

Castro som fyller 82 år i dag har på kort tid blivit Kubas mest inflytelserika bloggare. Han skriver om världspolitiken, livsmedelskrisen i världen, miljöförstöringen och presidentvalet i USA.

– Han är fortfarande svårt sjuk och kommer aldrig bli riktigt bra. Men genom att skriva de här reflektionerna visar han aktivt att han finns i bakgrunden. Han är fortfarande generalsekreterare i partiet och den störste ideologiske ledaren, säger Thomas Gustafsson.

Väcker debatt

Inte helt oväntat väcker Castros inlägg en debattlust men besökarna har ingen möjlighet att lämna kommentarer till innehållet.

Det kan jämföras med en annan känd blogg vid namn "Generacion Y" som skrivs av en 32-årig kvinna som heter Yoani Sanchez. Bloggen är öppen för kommentarer och alla inlägg debatteras flitigt. Fidel Castro har anklagat den kvinnliga bloggaren för att vara landsförrädare.

– Hon är en vanlig tjej som skriver om vardagslivet men har väckt stor uppmärksamhet i den spansktalande världen, konstaterar Thomas Gustafsson.

Trycks på papper

Thomas Gustafsson berättar att de flesta kubaner inte har internet hemma men att många har tillgång till det på sina arbetsplatser. De som inte kan ta del av Fidel Castros reflektioner på nätet kan dock läsa det i tryckta versioner.

– En miljon kubaner är med i partiet. För dem är det viktigt att läsa vad Castro tycker och tänker. De har tillgång till internet. Vanligt folk har ju inte det. Därför är det inte så många i Kuba som kan besöka hemsidan. Men i och med att det trycks och sprids, så påminner han även den vägen om att han finns.

I januari 2009 är det 50 år sedan revolutionen på Kuba inleddes.

– På hösten 2009 är det partikongress och då kommer Fidel Castro förmodligen att lämna sin plats som generalsekreterare. Då tar förmodigen hans bror Raul Castro över även den platsen.

Publisert: