PIRAT- KRIGET

avJohannes Heuman

NYHETER

Den nya tuffare fildelningslagen kan splittra alliansen.

Bloggvärlden rasar medan nöjesbranschen jublar.

– Stölderna på nätet måste stoppas, säger schlagerartisten Henrik Rongedal.

PÅ VARSIN SIDA OM LAGEN På nytt delas Sverige av ett nytt lagförslag som kan drabba internetanvändare. Nöjesindustrin, och bland andra Henrik Rongedal, välkomnar förslaget medan Piratpartiets Christian Engström gör tummen ner.Foto: PETER WIXTRÖM och BJÖRN LINDAHL

Bara några veckor efter att FRA-debatten har svalnat kommer nästa utmaning för regeringen: Ipred-lagen.

Den välkomnas både av skivindustrin och kända svenska artister.

”Knycker mitt jobb”

– Jag kan lägga ner tusentals timmar på ett jobb som någon bara knycker. Stölderna på nätet måste stoppas, säger schlagerartisten Henrik Rongedal.

Men precis som med FRA-lagen är kritiken från bloggvärlden massiv. Även på Facebook pågår protestvågen. Gruppen ”Stoppa Ipred” hade i går kväll redan fått cirka 30 000 medlemmar.

”Kräver pengar”

– Det här ger privata företag rätt att leka polis. Erfarenheter från andra länder visar att skivbolagen kommer att sätta i system att skicka brev och kräva folk på pengar, säger Christian Engström, vice ordförande i Piratpartiet.

Inte heller den borgerliga riksdagsgruppen är enig. Precis som under FRA-debatten är ledamöterna utsatta för hårda påtryckningar både internt och utifrån.

En möjlig kompromiss är att man bara ska få spåra fildelare som har ett kommersiellt syfte. Denna linje har drivits av bland annat Karin Pilsäter (fp) och Johan Linander (c).

”Visa civilkurage”

Men det skulle göra lagen tandlös, anser företrädare för nöjesbranschen.

– Nu måste regeringen visa lite civilkurage och inte backa i den här frågan, säger Lars Gustafsson, vd för skivbranschens intresseorganisation Ifpi.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fildelning