Dödssiffran stiger efter skalvet

50 000 soldater och volontärer i hjälpinsatser

Den värsta jordbävningen i Kina på 30 år har dödat nära 12 000 människor i Sichuanprovinsen. Minst 28 000 tros vara begravda i rasmassor. Hjälpinsatserna är massiva – men efterskalv, kraftiga regn och sönderfallna vägar gör det svårt att komma fram.

Allt fler kineiska städer rapporterar om förödelse efter jordbävningarna. Enligt nyhetsbyrån Nya Kina tros över 18 000 människor vara begravda under rasmassor i staden Mianyang och 10 000 i staden Mianzhu. Totalt kan 500 000 byggnader ha rasat av skalven.

"Värre än vi befarat"

Premiärminister Wen Jiabao har uppmanat till akuta insatser.

– Situationen är värre än vi tidigare befarat och vi behöver mer folk här för att hjälpa till, säger han till BBC.

Över 50 000 har soldater har skickats ut i jordbävningsområdet. De samarbetar bland med Röda korset som bistår med tält, filtar, mat och medicin.

– Vi har ett väldigt bra samarbete med de kinesiska myndigheterna. Men efterskalven, regnet och de nedrasade vägarna gör att hjälparbetarna knappt kommer fram, säger Carl Nauclér, chef på Röda korsets kontor i Peking.

300 efterskalv

Runt 100 miljoner människor bor i Sichuanprovinsen som drabbats av jordbävningen. I vanliga fall tar det nio timmar att resa med bil över området. Men många städer ligger i bergen där vägar och broar är helt förstörda.

– Militären återuppbygger nu broar och rensar vägar från stenblock. Ofta får de gå flera mil för att komma fram med hjälp.

Dessutom har upp mot 300 efterskalv registrerats på ett dygn – en del har uppmätt sex på Richterskalan. Likaså gör de massiva skyfallen att man inte ens kan nå vissa städer med helikopter.

Skolor har rasat samman

Under det första dygnet har Röda korset evakuerat 300 hjälparbetare. Man har bland annat skickat ut utvärderingsteam för att se vilken hjälp som behövs. Rapporterna som kommit in har varit förödande – bland annat ska över 500 000 byggnader ha rasat samman, enligt VG.

– Värst är när hela skolor eller sjukhus rasar. Det kommer att ta lång tid innan de som bor här kommer tillbaka till någon vardag, säger Carl Nauclér.

Tält och filtar till hemlösa

Röda korset har hjälpt till med tält och filtar.

– Hittills har vi lagt en miljon kronor på det, ändå är det en droppe i havet.

Nästa steg är att komma med färskt dricksvatten, mat och medicin.

– Vårt jobb är att hjälpa de överlevande att komma på fötter och att ge stöd åt de som är traumatiserade, säger Carl Nauclér.

Publisert: