Clintonvän i prostitutionshärva

New Yorks guvernör Eliot Spitzer i stor skandal

Staten New Yorks guvernör och Hillary Clintons vän, demokraten Eliot Spitzer, har hamnat i rejält blåsväder.

Han pekas ut som kund i en stor prostitutionshärva.

– Jag ber om ursäkt först och främst till min familj och till allmänheten, sa han i ett kort uttalande på måndagen.

Eliot Spitzer svär eden som guvernör i staten New York 1 januari 2007, under överinseende av hustrun Silda Wall Spitzer.
Eliot Spitzer svär eden som guvernör i staten New York 1 januari 2007, under överinseende av hustrun Silda Wall Spitzer.

Han har kallats ”Sheriffen av New York” tack vare sin kamp mot korrupta affärer på Wall Street. Men nu har New Yorkguvernören Eliot Spitzer själv hamnat i en skandal.

Spitzer pekas ut som en av kunderna i en stor prostitutionshärva som är på väg att nystas upp i USA.

En icke namngiven källa säger till NY Times att guvernören erkänt för sina närmaste män att han varit djupt involverad i en prostitutionsring.

Framtida presidentkandidat

Om det är sant är det en skandal av stora mått. Spitzer har omnämnts som en eventuell framtida demokratisk presidentkandidat, rapporterar CNN.

Vid ett kort framträdande där han vägrade att svara på frågor sa guvernören:

– Jag har agerat på ett sätt som kränker mina skyldigheter mot min familj. Jag ber om ursäkt först och främst till min familj och också till allmänheten som jag lovade bättre. Jag har misslyckats att leva upp till vad jag lovat, sade han med sin fru vid sin sida.

Han sa inget om att han skulle avgå från sin post utan sa bara något kryptiskt att ”politik inte handlar om individer utan om politiska idéer och allmänhetens bästa”.

– Nu behöver jag tid på mig att återupprätta min familjs förtroende. Jag svarar inte på frågor. Jag återkommer snart i ärendet, sa han bara kort innan han gick från presskonferensen.

Guvernören hade minst ett allmänt framträdande inplanerat under dagen, man avbokade detta i hast och drog sig tillbaka med sina närmaste rådgivare, skriver NY Times.

5 500 dollar – i timmen

Enligt NY Times och AP är det genom hemlig telefonavlyssning som Spitzer avslöjats. Den hemliga avlyssningen gjordes i samband med utredningen av en prostitutionsring med namnet Emperors Club VIP. Under samtalet ska en person som kallas ”klient 9” ha gjort upp om att träffa en kvinna i Washington, där han reserverat ett rum. Enligt NY Times information ska klient 9 vara densamme som Eliot Spitzer.

Förra veckan grep federala rättsvårdande myndigheter i New York fyra personer för inblandning i en prostitutionshärva. En källa tror sig enligt NY Times veta att guvernören är en av de kunder som registrerats i härvan.

Enligt sitt reseschema befann sig guvernören i Washington i mitten av februari.Mycket lite har hittills framkommit om härvan, men det ska handla om lyxprostitution, där de damer som köpts kostat mellan 1000 och 3000 dollar i timmen, rapporterar CNN. De mest exklusiva medlemmarna i ringen har upptagits i Icon Club, där priserna startat på 5 500 dollar, rapporterar Fox News. Prostitutionsringen ska ha haft fästen i New York, Washington, Miami, Los Angeles, London och Paris.

Statsåklagare

Eliot Spitzer är före detta statsåklagare i New York och är gift och har tre barn. Hans hustru Silda Wall Spitzer är grundare till organisationen ”Children for Children” som hjälpt många av New Yorks fattiga familjer. Som statsåklagare och chef för New Yorks myndigheter mot organiserad brottslighet var han med och krossade minst två prositutionsringar.

Han har också gjort sig känd för att sätta dit stora ekonomiska brottslingar på Wall Street. Han valdes till guvernör 2006 med 69 procent av rösterna mot 29 procent för hans motståndare republikanen John Faso.

Spitzer lovade då bland annat att ta itu med en etisk reform för statens styrande.

Tidigt i presidentvalrörelsen gick han ut och visade sitt stöd för Hillary Clinton. Även Clinton stödde Spitzers kampanj då han blev guvernör i New York.

Publisert: