Allt får kosta 170 kr

Foto: ANDERS ANDERSSON
MINIMIBELOPP Migrationsverket har äntligen beviljat ShohrehEilbeig extra bidrag föratt hon ska kunna köpavarma kläder åt sin sonArvin, 5. För 170 kronor.

avHanna Axelsson

NYHETER

Till slut får Shohreh Eilbeig pengar till vinterkläder åt sin son från Migrationsverket.

170 kronor.

Det ska räcka till tröja, overall, regnkläder, byxor, vinterstövlar och vantar.

"Enligt för dagen gällande priser hos second hand butiker i Falkenberg kan din sons behov tillgodoses med det bidrag du beviljats."

Aftonbladet har tidigare skrivit om Shohreh Eilbeig, 41, och hennes 5-årige son Arvin som ska utvisas till Iran. För att klara vintern i Sverige bad Shohreh om ett extra bidrag åt varma kläder till sonen. Men svaret blev nej.

Nu har Migrationsverket ändrat sig. 170 kronor ska familjen få.

”Det räcker inte”

– Jag sa att det kan ni behålla. Migrationsverket säger att de gör det som är bäst för barnen, men det räcker inte, säger Shohreh.

Sedan Shohrehs dagersättning drogs in lever den lilla familjen på knappt 2 500 kronor i månaden. Utan hjälp från vänner i Falkenberg skulle de knappast klara sig. Sedan Aftonbladet skrivit om dem hörde flera hundra läsare av sig och det dröjde inte länge innan Arvin fick en ny overall.

Men Shohreh trivs inte med att ta emot allmosor. Hon tycker att det är Migrationsverkets roll att hjälpa människor i nöd.

– Jag skäms för att ta emot hjälp. Om jag kunde jobba och tjäna pengar skulle det kännas mycket bättre, men det får jag inte.

Merit Wager, som har följt familjens kamp under en lång tid, säger att det stora problemet inte är pengarna – utan beslutet att utvisa Shohreh och Arvin.

”Måste sluta tjafsa”

– Att det är felaktigt är många överens om. Man måste sluta tjafsa om 170 kronor hit eller dit. Migrationsverket borde se till barnets egna skäl att få stanna i Sverige och vad det är för liv som väntar honom och hans ogifta mamma i Iran.

Om Migrationsverkets utbetalning på 170 kronor säger hon så här:

– De betalar ut ett minimibelopp eftersom länsrätten har ålagt dem det. De har gjort rätt enligt regelboken, men pengarna räcker inte långt.