Bilderna på piraternas ”moderskepp”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Militären
”Burum Ocean”

Här är piraternas flytande högkvarter.

Från sina omgjorda trålare skickas snabbgående småbåtar lastade med tungt beväpnade män med uppdraget att kapa och kidnappa.

Fyra gånger av tio lyckas de.

I vattnen öster om Afrika, från Adensundet i norr till Godahoppsudden i söder, har 100 fartyg attackerats av pirater bara i år. De flesta attacker har skett i höjd med Afrikas horn, och utmed en sträcka av Somalias kust ligger flera välkända piratnästen. Totalt fyrtio fartyg har blivit kapade i år. Av dessa är 13 fortfarande kvar i piraternas våld.

Däribland finns ”Sirius Star”, en supertanker lastad med olja värd 100 miljoner dollar.

Ny attack i dag

Så sent som i dag, söndag, skedde ytterligare en attack, denna gång mot ett holländskt containerfartyg utanför Tanzanias kust. Åtta somaliska pirater i två båtar, beväpnade med granatgevär och maskingevär, körde ikapp fartyget som dock lyckades manövrera sig ur fällan. Piraterna sköt mot fartyget och en mindre brand utbröt ombord. Besättningen lyckades själva släcka branden.

– Den här attacken och flera andra visar att de somaliska piraterna har utökat sin aktionsradie, säger Noel Choong, talesman för den internationella organisationen International Maritime Bureau (IMB) till aftonbladet.se.

Identifierade

Med hjälp av sina större moderskepp, flytande högkvarter, kan piraterna ta sig långt ut på havet, långt ifrån de bevakade kusterna och långt från de militärskepp som skickats till Indiska oceanen för att skydda den kommersiella trafiken. I närheten av dagens attack syntes en större, vitmålad trålare som antas vara ett sådant moderskepp.

Militären och IMB har identifierat och fotograferat i alla fall tre fartyg som man starkt misstänker är moderskepp åt piraterna. Två av dem är ”Burum Ocean” och ett fartyg som heter ”Arena” eller ”Athena”.

– Detta är fartyg som man har siktat i Adensundet, säger Choong. Vi har identifierat tre, men vi tror att det kan finnas fler. Kanske många fler.

Behövde inte borda

Han kan inte svara på om det är något av de kända moderfartygen som användes vid attacken utanför Tanzanias kust. Avståndet är långt, visserligen, men piraterna har förut visat att långa avstånd inte avskräcker dem.

När ”Sirius Star” kapades den 15:e november var det enligt uppgifter från en av de inblandade piraterna inte en på förhand planerad kapning. 24-årige Mohamed Dashishle som var med vi kapningen säger till Time att det var ett av piraternas moderskepp som fick korn på supertankern. Piraterna satte ut tre båtar och körde ikapp tankern.

De tog befälet över ”Sirius Star” utan att ens borde henne, de behövde bara hota med att skjuta.

– Vi stoppade fartyget med våra vapen. Det tog en halvtimme, säger Dashishle. Sedan signalerade vi till fartyget vart hon skulle åka, säger han.

Publicerad: