Brandattackerna

16- och 21-åring anhållna efter bilbränderna

Polisen: Kan bli fler gripanden

Av: 

Josefin Silverberg

Cecilia Vaccari

Adam Westin

NYHETER

STOCKHOLM/GÖTEBORG. Två unga män, 16 och 21 år gamla, har anhållits misstänkta för bränderna i Göteborg.

– De är hörda av polis och därefter har de anhållits misstänkta för grov mordbrand, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson.

I Trollhättan har polisen identifierat tre unga personer som misstänks ha varit vid bränderna.

En 16-åring och en 21-åring greps under förmiddagen misstänkta för inblandning i gårdagens bilbränder.

Efter att ha hörts av polis kopplades åklagare in och männen, som är hemmahörande i Frölunda, har nu anhållits misstänkta för grov mordbrand.

Göteborgspolisen, som upprättat en särskild händelse för att snabbt kunna mobilisera personal, är beredda på nya oroligheter i kväll.

– Under kvällen kommer det vara mer personal ute än vanligt i de här områdena, men det är inte säkert att det händer på samma områden ikväll. Vi är på tårna, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson.

”Kan bli fler gripanden”

Under natten brann bilar i Frölunda och Hjällbo. Även i Trollhättan sattes flera bilar i brand, det var stenkastning mot skolan i Kronogården, och polisen som ryckte ut utsattes för stenkastning.

I Frölunda har vittnen sett flera svartklädda personer i grupp tända på bilar och springa från platsen.

– Det är en utredning som rullar angående mordbrand och våldsamt upplopp. Jag håller inte för otroligt att det kan bli fler gripanden men det får framtiden utvisa, säger Robert Karlsson, biträdande regionpolischef i Göteborg.

I Trollhättan har tre personer identifierats, två av dem under och en över 15 år gamla, som ska ha varit på plats i Kronogården. En av dem hade en så kallad banger på sig när polisen anträffade honom.

”Någon form av signal”

Det rapporterades även om oroligheter i Falkenberg och Lysekil.

– Skillnaden nu jämfört med tidigare gånger är att de (bränderna, reds anm.) startade på flera platser samtidigt, det har varit någon form av signal i som gjort att man startat på flera platser samtidigt, säger Robert Karlsson vid polisen.

Tidigare har polisen kommenterat att det finns uppgifter om att bränderna ska ha koordinerats på sociala medier. Polisen har på grund av detta gjort en samlad anmälan om uppvigling.

Hittat molotovcocktails

Samtidigt uppger Robert Karlsson att det rör sig om en liten grupp människor som ligger bakom dåden. Gatsten har setts brytas upp i närheten av Frölunda torg, enligt uppgifter till GP.

Polisen har hittat molotovcocktails och stenar i kundvagnar.

– Det är många bilar som brinner samtidigt, men det är ett fåtal personer som ställer till det för väldigt många, säger Robert Karlsson.

I ett pressmeddelande skriver polisen att bilbränder och trakasserier mot blåljuspersonal inte är ett nytt fenomen, och har en tendens att bli vanligare vid skolstart och skolavslutningar.

Polisen Göteborg Syd skriver på Facebook att man nu vill ha en ökad vuxennärvaro i Hjällbo och Tynnered under de kommande kvällarna.

”Vi arbetar aktivt för att få ut så många poliser vi kan tills i kväll. Detta i syfte att skapa trygghet och att tillse att inte nya, liknande, händelser inträffar. Med anledning av detta ser vi gärna även en ökad vuxennärvaro ute i Hjällbo och i Tynnered kommande kvällar”, skriver biträdande lokalpolisområdechefen
för Storgöteborg Syd.

Grafik: Fredrik Persson

ANNONS

Köp den populära muminmuggen Fiske till rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Brandattackerna

LÄS VIDARE

Svartklädda personer tände eld på 80-tal bilar i Göteborg

ÄMNEN I ARTIKELN

Brandattackerna

Göteborg

Frölunda

Trollhättan

Hjällbo

Brott