Mannen polisen jagade när Eric, 20, sköts döms till fängelse för bombhot

avPetter J Larsson

NYHETER

Den man polisen jagade när Eric Torell, 20, sköts till döds satt redan häktad.

Han hade bland annat bombhotat sin ex-flickvän och smugglat in automatvapen i landet.

På fredagen dömdes 40-åringen till fängelse för sju brott.

När Eric Torell, 20, som hade Downs syndrom och autism, sköts till döds av polis den 2 augusti jagade polisen en man – som man enligt en källa till Aftonbladet bedömdes som ”extremt farlig”. Mannen hade tidigare anmälts för att ha hotat sin ex-flickvän och polisen åkte till adressen i Vasastan efter att flera av varandra oberoende källor sett honom i området.

Men mannen i 40-årsåldern satt redan häktad, vilket Aftonbladet var först med att avslöja.

1 av 5 | Foto: Polisen
Mannen som polisen sökte efter när Eric, 20, sköts till döds.

Döms för sju punkter

På fredagen dömdes han i Stockholms tingsrätt till ett och ett halvt års fängelse för sju brott, bland annat vapenbrott, grov smuggling och grovt olaga hot.

Mannen placerade i våras en bombattrapp under sin ex-flickväns bil, vilket fick Nationella bombskyddet att rycka ut. Han har även misshandlat kvinnan och hotat henne med pistolliknande föremål.

Han fälldes för grov smuggling efter att olovligen ha fört in halvautomatiska vapen och två kulsprutepistoler samt en stor mängd ammunition i Sverige.

Polisen vill inte bekräfta

Polisen vill inte bekräfta Aftonbladets uppgifter om att det var 40-åringen man jagade när Eric, 20, sköts.

Chefsåklagare, Martin Tidén, som leder utredningen kring de dödande skotten, vill inte kommentera utredningen eller om han över huvud taget utreder på vilka grunder insatsen inleddes.

– Jag kommenterar ingenting om de utredningsuppgifter som finns eller de utredningsuppgifter som har kommit fram eller de utredningsåtgärder som jag avser att vidta.

Dödsskjutningen av Eric, 20 – detta vet vi 00:44
ARTIKELN HANDLAR OM