Här går Estelle sin första dag i skolan

Efter stormarna kring elitskolan – i dag började prinsessan Estelle i förskoleklass på exklusiva Campus Manilla i Stockholm.

Under morgonen träffar Estelle sina klasskamrater och lärare och vinkar till pressuppbådet när hon tar Skansen-tåget till skolan.

Enligt kronprinsessan Victoria är Estelle redo.

– Det är med spänning, hon känns väldigt redo, har kronprinsessan sagt tidigare.

På tisdagen började prinsessan Estelle i förskoleklass. Inför ett stort medieuppbåd går hon sin första dag på elitskolan Campus ManillaDjurgården i Stockholm – tillsammans med barn till några av landets främsta näringslivstoppar, kulturpersonligheter och familjevänner.

Victoria, Daniel och Estelle står i morgonsolen tillsammans med de andra föräldrarna och eleverna och går runt och hälsar på alla.

Alex och Amanda Schulman finns också på plats tillsammans med sin dotter och även Victorias kusin Victor Magnusson med barn.

Prinsessan Estelle, klädd i vit kjol, blå tröja och en ljus jacka, tar upp en leksak från sin ryggsäck och visar upp den för två andra barn.

De leker kull tillsammans på gräsplätten – innan de tar Skansen-tåget upp mot skolan. Prinsessan Estelle vinkar till medieuppbådet på plats från sin plats i tåget.

Kungahuset är noga med att poängtera den här dagen ska vara så lugn som möjligt för Estelle och hennes klasskamrater och media uppmanas hålls sig lugna och tänka på att det inte bara är Estelles första skoldag i dag.

Till tonerna av blåsinstrument som spelar Pippi Långstrump går Estelle nästan längst fram i tåget tillsammans med de andra eleverna mot skolan. Victoria och Daniel går tillsammans med bland andra Svante Tegnér, Victorias före detta pojkvän. Även Cedric Notz, vän till Chris O’neill finns på plats.

Ingen i kungafamiljen har tidigare gått på Campus Manilla, som startade 2013.

– Det är skolstart för många barn i Sverige den här veckan, och det är självklart något speciellt för alla barn att börja i skolan för första gången, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Campus Manilla är en fristående grundskola och på skolans hemsida står det att de ”huserar i en anrik byggnad i natursköna omgivningar på Djurgården”, precis intill Saltsjöns vatten.

– Vi ser fram mot många fantastiska skolår tillsammans. Alla föräldrar väljer den skola som är bäst för deras barn, och det är inget undantag i detta fall heller, sa dåvarande rektorn Maija Möller Grimakova när nyheten om Estelles skolval blev känt i våras.

Infekterad strid på Estelles skola

Under våren eskalerade en konflikt mellan ledning, styrelse och inflytelserika familjer på skolan, efter att rektorn Maija Möller Grimakova tvingats sluta. Föräldrar som skänkt miljontals kronor till skolan, runt totalt 18 miljoner, krävde att rektorn skulle återinsättas och att styrelsen skulle avgå, enligt Dagens Nyheter. I mejlväxlingar ska flera av donatorerna ha beskrivit sig som ”ägarfamiljer”, trots att Campus Manilla kontrolleras av en stiftelse. Skolan ska även ha använt en särskild kvot för att bereda barn till kända miljonärer plats på skolan. Detta trots att syftet med specialkvoten är att nyanlända ska kunna komma in på friskolor. En av eleverna som fick gå före är barn till en svensk mångmiljonär som nyligen flyttat hem till Sverige och var enligt DN en av tre som sedan 2016 kunnat gå före kön.

Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, har inte velat kommentera problemen på skolan.

– Det är ett beslut som är fattat av prinsessan Estelles föräldrar och hur det beslutet är fattat är ingenting som hovet kommenterar. Det som nu gäller är att det är planerat att prinsessan Estelle ska börja på Campus Manilla.

Egen kock och dans

Det var även ett stort pressuppbåd som väntade på prinsessan Estelle, när hon för fyra år sedan började på förskolan Äventyret i Djursholm. Estelle har livvaktsskydd och skjutsades till och från förskolan av Säpo. 

Nu har hon fått en av de eftertraktade 48 platserna till förskoleklass på Campus Manilla, med 8 000 barn i kö i början av sommaren.

– Det är med spänning, hon känns väldigt redo, sa kronprinsessan Victoria till Aftonbladet i somras under sitt 40-års firande.

Campus Manilla har en egen kock och har dans som ett obligatoriskt inslag på schemat.

– Hon gillar att röra på sig. På förskolan rör de sig nästan hela dagarna. De är utomhus nästan hela tiden. Vi gillar att vara ute i skogen, gillar att göra aktiviteter, har prins Daniel tidigare sagt.

Skolan beskriver på sin hemsida hur “våra morgonsamlingar är en blandning av elevuppträdanden, klassisk musik och körsång. Våra elever deltar i LEGO League och lär sig programmering.” Med sin pedagogik vill Campus Manilla ”bilda och utveckla världsmedborgare”.

Publisert:

LÄS VIDARE