Minst 100 soldater uppges ha dödats i Ghazni

TT-AFP

Publicerad 2018-08-13

Soldater ur den afghanska armén. Arkivbild.

Minst 100 afghanska soldater har dödats i striderna om staden Ghazni.

Efter snart fyra dagars försök att slå tillbaka talibanerna skickar regeringen förstärkningar.

Talibanrörelsen gick till attack mot provinshuvudstaden Ghazni, i östra Afghanistan, sent i torsdags kväll.

– Runt 100 soldater har förlorat sina liv och mellan 20 och 30 civila har dödats, säger den afghanske försvarsministern Tariq Shah Bahrami vid en presskonferens.

Enligt honom har 194 talibaner dödats och 147 skadats.

Skilda berättelser

Under stridernas gång har få detaljer nått ut, då stadens telemaster och kraftnät slagits ut. Bägge sidor har i omgångar hävdat att man har överhanden. Boende vittnar för AFP om döda kroppar som ligger på gatorna och talibaner som rör sig öppet i delar av staden. Samtidigt insisterar regeringen på att man har kontroll över nyckelpositioner i Ghazni.

Medan inrikesminister Wais Barmak säger att regeringsstyrkorna är "i full kontroll över staden" uppger talibanernas talesperson å sin sida att samma styrkor är "på väg att ge upp".

Regeringen har skickat förstärkningar till Ghazni samtidigt som amerikanska stridsflygplan bistår styrkorna från luften.

Det är okänt hur många civila som har dödats de senaste dagarna, men enligt hjälporganisationer lyckas stadens sjukhus inte ta hand om alla skadade som kommer in.

Självmordsdåd i Kabul

Anfallet mot Ghazni är talibanrörelsens största sedan det misslyckade försöket att ta över staden Farah, i västra Afghanistan, i maj. Det sker några månader innan det planerade parlamentsvalet i landet, under en period där talibanerna stått under påtryckningar att nå ett fredsavtal med centralregeringen.

I huvudstaden Kabul, ungefär två timmars bilfärd bort, fortsätter våldet att prägla vardagen. En självmordsbombare slog på måndagsförmiddagen till i närheten av kontoret för landets valkommission, där ett tiotal demonstranter samlats. Minst en polis dödades och ytterligare en skadades.