Trump-nej till ryska utredare i USA

avTT

Publicerad:
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
President Donald Trump försvarar sitt toppmöte med Vladimir Putin, och sitt eget betyg på mötet.

USA:s president Donald Trump ser fram emot nästa möte med sin ryske kollega Vladimir Putin. Det deklarerar han själv, trots allt skäll på hemmafronten sedan deras toppmöte i Helsingfors. Däremot nobbar han Putins förslag om att låta ryska utredare fråga ut amerikaner.

Efter mötet mellan de två presidenterna i måndags har kritiken varit skoningslös i USA mot Trump. Trots att underrättelsetjänster i USA kommit fram till att det verkligen fanns rysk inblandning i presidentvalet 2016 godtog Trump Putins påståenden om att ryska staten på inget vis blandat sig i USA:s inre angelägenheter.

Det fick även partikamrater inom Republikanerna att klaga på Trump. Så dagen efter vände presidenten på en femöring och hävdade att han visst litar på underrättelsetjänsterna. Han hade råkat säga fel på presskonferensen efter mötet. Han tappade bort ett ord, bara.

Det höll en dag. På torsdagen gick Trump till Twitteranfall igen. Det är "folkets verkliga fiende, fake news-medier" som är problemet, twittrade han och upprepade sitt eget betyg: Toppmötet var lyckat.

I Vita huset uppgav Trumps medarbetare Sarah Sanders också att det redan pågår förberedelser för ett nytt toppmöte mellan de två presidenterna, i Washington i år.

Varnar för inblandning

Men Trump tänker, tros sin belåtenhet med mötet i Helsingfors, inte låta ryska utredare delta i granskningen av eventuell valpåverkan. Det beskedet lämnades också av Sarah Sanders.

Säkerhetsfolket i USA är övertygat om att minst tolv ryska företrädare hackade sig in i Demokraternas datorer i valrörelsen 2016. Putin har erbjudit USA att förhöra de tolv brottsmisstänkta ryssarna i Moskva – om ryska tjänstemän också får fråga ut vissa amerikaner, bland dem en tidigare Moskvaambassadör.

– Vi får hoppas att Putin låter de tolv resa till USA för att bevisa sin oskuld, eller skuld, sade Sanders när hon framförde att Trump inte gillar förslaget.

Kirstjen Nielsen, chef för departementet för inrikes säkerhet, varnar för att man måste räkna med fortsatta valmanipulationer från rysk sida. Vid ett säkerhetsforum i Aspen, Colorado, på torsdagen underströk hon att hennes departement liksom underrättelsetjänsterna anser att det inte är något snack om att det skett infiltrationsförsök från rysk sida.

Stark supporter: Putin

Putin hoppade också in i debatten på torsdagen. Och han är däremot helt enig med Trump om att roten till det onda kan sökas i USA. Det finns enligt Putin krafter i USA som sätter sina egna ambitioner före de rysk-amerikanska förbindelserna, sade han inför ryska diplomater i Moskva.

Putin använde formuleringen "patetiska och värdelösa personer", som enligt nyhetsbyrån AFP känns igen från sovjetiska satirsammanhang.

Ryska medier instämmer också i att toppmötet var en framgång – för Putin.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

USA