Husdjuren har blivit för feta

NYHETER

Husdjuren gör som männi-skan - blir fetare.

Svea, 7 år, gick ner två kilo på fyra månader.

Nu har den lilla dvärgtaxen nått sin idealvikt igen.

Foto: ÅSA SJÖSTRÖM
Nerbantad Dvärgtaxen Svea har hittat sin idealvikt igen, efter ett fyra månaders bantningsprogram.

- Många är inte ens medvetna om att deras husdjur är överviktiga. Undersökningar visar att 25 till 40 procent av hundarna i Sverige och i Storbritannien är överviktiga. Drygt en tredjedel av ägarna var inte ens medvetna om det, säger Lotta Gunnarsson, veterinär på Agria Djurförsäkring.

På djursjukhuset Bagarmossen har man märkt av problemen med överviktiga husdjur ett bra tag. Därför finns det möjlighet för hundar och katter att genomgå ett speciellt framtaget viktminskningsprogram.

Övervikt orsakar skador

- Det är väldigt ovanligt att någon kommer in med sitt djur på grund av fetma, däremot är det många som blir behandlade för skador som är relaterade till viktproblemen, berättar Christophe Bujon, veterinär på sjukhuset.

En av alla hundar som genomgått viktminskningsprogrammet är dvärgtaxen Svea. Idealvikten för en dvärgtax är fyra och ett halvt till fem kilo. När Svea inledde programmet för fyra månader sedan vägde hon 6,6 kilo. I dag stannar vågen på 4,8 kilo.

"Skippa mellanmålen"

- Det är svårt att dra ner på maten, därför bör man skaffa ett speciellt bantningsfoder med mindre kalorier än i vanligt foder. Dessutom bör man skippa att ge sin hund eller katt mellanmål i form av kakor och ostbitar, säger Christophe Bujon.

Att öka motionsdosen är också viktigt. Men precis som med människor gäller det att ta det lugnt med träningen till en början. Annars riskerar man att skada sitt djur.

Flera olika faktorer kan bidra till viktökning. Naturligtvis är för mycket och för kaloririk mat en orsak, men även ålder och ras kan ha betydelse.

Djurbantning

Andreas Bjunér