Iryna: ”Jag måste se honom i ögonen”

Av: Helena Trus

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

Hennes liv förändrades drastiskt efter lastbilen rammat henne på Drottninggatan.

Nu ska Iryna, 38, möta honom, den terrormisstänkte Rakhmat Akilov, i rättssalen.

– Jag måste se honom i ögonen, säger hon.

I dag inleds rättegången mot Rakhmat Akilov. Fem människor dog och många skadades när han med full fart körde in i människor på Drottninggatan i Stockholm och sedan kraschade in i varuhuset Åhléns.

I målet finns cirka 150 målsäganden: offer, anhöriga och andra som påverkats av terrordådet.

En av dem är Iryna, 38 år, från Kiev, Ukraina. Den 7 april 2017 skulle hon till Åhléns för att köpa en nyckelring till sin tolvåriga dotter Sofia. Iryna hann se lastbilen i någon sekund innan den rammade henne.

Kristina Malmqvist och Iryna möts för första gången på platsen för terrorattacken.
Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Kristina Malmqvist och Iryna möts för första gången på platsen för terrorattacken.

I slutet på januari var hon tillbaka på Drottninggatan, till platsen där det hände, tillsammans med Kristina Malmqvist, 31. Hon var den som hittade skadade Iryna på marken och hjälpte bära henne flera kvarter bort till ambulansen.

Iryna låg på sjukhuset i tre veckor för akutvård och opererades flera gånger. Hennes högra ben gick inte att rädda och amputerades en bit ner från knät. I dag har hon lärt sig att gå med en protes.

Jag har väldiga fantomsmärtor. Jag känner mitt ben, foten, tårna fast de inte finns. Allt sitter i huvudet. Jag kan gå upp på natten och inte minnas att jag inte har ett ben. Och så ramlar jag ihop på golvet, säger hon.

När Aftonbladet pratar med Iryna igen på telefon inför rättegången är hon märkbart trött. Hon säger att hon har en jobbig dag, att hon ständigt tänker på sin framtid. Varje dag är en kamp.

– Mitt ben och protesen är en sak. Hur jag mår förändras för varje dag, det går upp och ner. Det är det mentala som är jobbigast för mig, säger hon.

Iryna: ”Måste se honom i ögonen”

I slutet på januari åtalade Hans Ihrman, vice chefsåklagare på Riksenheten för säkerhetsmål, Rakhmat Akilov för terroristbrott och försök till terroristbrott, alternativt framkallande av fara för annan.

Akilov räknade med att dö i terrorattacken på Drottninggatan. I stämningsansökan framkommer att han erbjudit sig att utföra ett terrordåd åt IS och han hade kontakt med personer inifrån lastbilen.

– Han ville straffa Sverige för att vi deltar i den globala koalitionen mot IS, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman.

Efter attacken söker Iryna efter någon form av avslut. En del i att kunna gå vidare, är att möta Akilov i rättsalen.

– Jag kan känna en rädsla för det okända, för att jag inte vet vad jag kan förvänta mig och hur jag kommer att reagera. Jag kanske bara kommer att gråta, bli arg eller nervös. Eller så kommer jag känna mig stark. Men jag måste sitta där, jag måste vara i samma rum som honom, svara på frågor titta på honom. Det är viktigt för mig att se honom i ögonen, för att jag ska kunna gå vidare, säger hon.

Iryna kommer att vittna mot Akilov i mitten på mars. Men hon känner ingen ilska mot honom. Hennes fokus ligger på att kunna fortsätta bo kvar i Sverige.

– Jag är inte arg på honom. Jag är arg på min situation, att jag bara har ett tillfälligt uppehållstillstånd, att jag inte får någon hjälp förutom att ta tabletter. Jag måste få ett avslut, också för min familjs skull. Min framtid är mina barn. Jag lever på hoppet.

Publicerad:

LÄS VIDARE