Nya satellitbilder visar farligt låga vattennivåer i Kapstaden

Av: Ebba Thornéus, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 8

Sydafrikanska Kapstaden riskerar att bli helt utan vatten i vår.

Strikta vattenransoneringar har införts av myndigheterna i hopp om att slippa stänga av nästan samtliga av stadens vattenkranar.

Nya satellitbilder visar dock på skrämmande låga vattennivåer.

Det populära turistresemålet Kapstaden i Sydafrika upplever en av de värsta torkorna på ett sekel. I två år har regnmängden bara varit en tredjedel av det normala och miljonstadens vattenförråd börjar nu sina.

Stadens borgmästare har varnat för att man ”mycket sannolikt” kommer få helt slut på vatten redan i vår om inte de runt fyra miljoner invånarna respekterar vattenransoneringen på under 50 liter per person och dag.

16 april väntas ”dag noll”

Enligt den sydafrikanska kampanjen ”Waterwise” förbrukar en vanlig dusch cirka 15 liter vatten per minut medan en standardtoalett förbrukar 15 liter per spolning. En särskild webbsida håller nu ständigt koll på läget men om utvecklingen inte vänder väntas ”dag noll” inträffa den 16 april.

Med ”dag noll” innebär att nästan samtliga kranar i staden stängs av och att invånarna därför bli tvungna att köa för att få vatten.

Många kapstadsbor har därför hamstrat litervis av vatten i sina hem och en svart marknad för dricksvatten har börjat ta form i miljonstaden.

En person har även gripits sedan slagsmål utbrutit bland hundratals invånare som tagit sig till en källa utanför staden för att hämta vatten.

Farligt låga nivåer

Nu visar nya satellitbilder från NASA som CNN tagit del av hur Kapstadens största vattenreservoar Theewaterskloof Dam befinner sig på farligt låga nivåer. Reservoaren, som står för 53 procent av allt vatten i regionen, har på bara en vecka krympt med en procent, ned till 13 procent av sin totala volym på totalt 480 miljoner m³.

De sydafrikanska myndigheterna har kritiserats hårt för att inte tidigare ha infört restriktioner samt ignorerat varningar från experter flera år innan torkan utbröt. Samtidigt bråkar politikerna om vem som bär ansvaret för misslyckandet med att stoppa katastrofen, som förutom torkan förklaras av en explosiv befolkningstillväxt och den globala uppvärmningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN