Gudrun Schymans utmaning: Flygfri valrörelse

NYHETER

Sara Skyttedal (KD) kallar personer som bojkottar flyget för ”dumpuckon”.

Nu väljer Gudrun Schyman (FI) att ha en flygfri valrörelse – och utmanar de andra partiledarna att tänka över sitt flygande.

– Visst, det är bra med lösningar i framtiden, men vi måste redan nu förstå att vi måste minska på flygandet.

I veckan skrev KD-politikern Sara Skyttedal ett uppmärksammat twitterinlägg där hon kallade personer som bojkottade flyget för ”dumpuckon”.

Hon uppmanade istället folk att flyga mer, och menade att det skulle vara bättre för miljön på lång sikt, eftersom flygbolagen då skulle få mer resurser att investera i grön teknik.

1 av 2

Men Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt Initiativ, håller inte med. I ett inlägg på FI:s hemsida meddelar hon nu att hennes valrörelse ska vara flygfri. Texten avslutas med #jagstannarpåmarken.

– Jag tycker att det finns en väldig tydlighet i den här här situationen som vi har - med de utsläppsnivåer som finns och de larmrapporter som kommer - att vi måste ställa om, säger Gudrun Schyman, och fortsätter:

– Vad jag har förstått så måste vi ner på den nivå som vi hade 2005 och då måste vi dra ned en tredjedel på flygandet. Vi som använt oss frekvent av flyg har alla möjligheter att tänka över det här och göra någonting.

I ett meddelande på FI:s hemsida skriver du att ”det är inte hållbart att vi ska förlita oss på framtida teknik”. Har det någonting att göra med Sara Skyttedals uppmaning att folk ska flyga mer?

– Ja, det kan man ju säga. Hon är inte ensam om den hållningen, även om hon uttrycker den väldigt tydligt. Men det är många som tänker så, att vi ska få bättre bränsle och att det löser sig. Men för det första vet vi väldigt lite om det och för det andra kommer det inte att räcka. Visst, det är bra med lösningar i framtiden, men vi måste redan nu förstå att vi måste minska på flygandet.

Gudrun Schyman menar att alla borde se över om de kan välja bort flyget, för att på så vis skapa en upplyst opinion som trycker på åt rätt håll.

– Vi har ett jordklot och lever som om vi hade 4,2. Det håller inte. Så långt är alla med. Men vad gör vi? Det är en fråga för politiken men det är också en fråga vi kan påverka som individer.

Utmanar de andra partiledarna

– Jag sitter som alla andra partiledare och lägger upp rutter för de sista valrörelseveckorna. Nu är jag ute i god tid och utmanar gärna de andra partiledarna, säger Gudrun Schyman.

Schyman uppmanar andra partiledare att åtminstone sätta sig ned och fundera över hur deras valrörelse hade kunnat läggas upp utan flyg.

Behövs politiska verktyg

Samtidigt som Gudrun Schyman uppmanar personer att tänka över sitt eget flygande anser hon också att det krävs politiska verktyg för att arbeta med miljöfrågan.

– Det är en viktig fråga för oss och jag tror att det är en väldigt viktig fråga för väldigt många. Vi måste hjälpas åt att få upp den på den politiska agendan så att vi diskuterar den i valet.

FI är bland annat för införandet av en flygskatt.

– Det är orimligt att vi subventionerar flygande.

”Man får vara kreativ”

Schyman tycker att valrörelsen är ett utmärkt tillfälle att lyfta miljöfrågan, även om den flygfria valrörelsen kommer att få konsekvenser för henne själv.

– Jag får fler timmar på tåg, färre timmar på torgen och det kommer ta tid vilket innebär att jag alltså måste börja tidigare på morgnarna. Men man får vara kreativ, den tiden man har på tåg kan man ju både jobba och vila på. Man kan också ta chansen att inbjuda till intressanta samtal.

ARTIKELN HANDLAR OM