Han mördades för två björkar

NYHETER

Grannen: Ansiktet och hela kroppen var sönderbrända

Foto: här överfölls göte Grannen Sigge Moberg var först på platsen efter överfallet på Göte Arvebring, 76. Synen som mötte honom var obeskrivlig.

Göte Arvebring, 76, brändes ihjäl för att han försökte sköta sitt uppdrag som ordförande i sommarstugeföreningen i Bjurbäcken.

Och för att han kapade några björkar i höstas.

- Det var så otäckt, ansiktet och hela kroppen var sönderbrända, säger vännen Sigge Moberg.

Göte Arvebrings grymma död är obegriplig för familjen och vännerna.

- Vi fattar ingenting, säger Per-Arne Remmerfelt, ledamot i Bjurbäckens samfällighetsförening med 23 medlemmar.

Sommarstugorna några mil från Karlsborg ligger på en sluttning mot sjön Viken som ingår i Göta kanal. Före detta yrkesmilitären Göte Arvebring var ofta där i sitt sommarhus som han haft i många år tillsammans med hustrun.

Han uppskattade naturen och brukade segla. På somrarna arrangerade han fisketävlingar och bouleturneringar.

Sedan flera år tillbaka var Göte Arvebring ordförande för samfälligheten.

I lördags vid lunch dränkte en 42-årig granne hans kropp i bensin, tände på och gick. Göte lyckades släcka själv, men först sedan han blivit livsfarligt brännskadad.

"Han sa bara kom in"

Ändå kunde han ringa sonen. Förvirrat förklarade Göte att han ville ha hjälp men att det inte behövdes någon ambulans. Sonen ringde Sigge Moberg som också har fritidshus i Bjurbäcken. Sigge bad ytterligare en granne att följa med.

Synen de mötte kan ingen av dem beskriva.

- Han sa bara "kom in" när han öppnat och sen satte han sig på en stol i köket. Kläderna var svarta utspridda trasor, han blödde och var så illa däran att han inte kunde se oss, säger Ingmar Johansson.

De försökte få Göte att berätta vad som hänt men han var för oredig. De sista krafterna rann ifrån honom.

- Han sa att han frös så han fick ett täcke och lite ljummet vatten för han var törstig, berättar Ingmar Johansson.

Bakgrunden till bensinattacken kan vara en tvist som pågått en tid. Enligt flera personer ville 42-åringen såga ned några träd på samfällighetens mark men nekades.

Då vägrade han att betala årsavgiften på 300 kronor och krävde att få lämna föreningen.

Grannarna beskriver honom som tillbakadragen och lite egen. Men han har aldrig uppträtt hotfullt.

- Som ordförande påminde Göte honom några gånger om att han skulle betala årsavgiften, mer än så var det inte, säger Per-Arne Remmerfelt.

Lät fälla två björkar

En annan sommarstugeägare säger att 42-åringen förmodligen började bygga upp ilskan redan då. Det blev inte bättre när Göte lät såga ned två björkar på den gemensamma marken.

Men beslutet att fälla träden hade fattats på årsmötet. Dessutom hade styrelsen för bara några dagar sedan beslutat att låta 42-åringen lämna samfälligheten.

Ändå var det något som fick mannen att mörda. Några timmar senare steg han in på polisstationen i Skövde, erkände och förklarade motivet. Polisen vill inte avslöja det ännu.

- Han är inte känd av oss sedan tidigare på något sätt, han har inte ens åkt fast för fortkörning och ingenting tyder på att han var drogad, säger Jan Karlsson vid länskriminalen i Västra Götaland.

Camilla Norström