"Streptokockinifektioner kommer alltid att skörda dödsfall"

NYHETER

Överläkare Martin Glimåker svarade på chattarnas frågor om streptokocker och vinterkräksjukan

Martin Glimåker säger: Hej! Nu kan chattet börja!

Fredrik XII säger: Vad är vinterkräksjuka egentligen?

Martin Glimåker säger: Det är en infektion med ett virus kallat calicivirus. En infektion som drabbar mag- och tarmkanalen som orsakar snabbt insjuknande med kräkningar och diarré. Som tur är går det över på ett till två dygn. Ibland har man feber.

Leffe säger: Hur vet man att fått vinterkräksjukan och streptokocker?

Martin Glimåker säger: Det är viktigt att klargöra vilka symptom som dominerar. Vid vinterkräksjukan dominerar kräkningar och diarré. Man känner sig ofta ganska pigg även om man är illamående. Grupp A-streptokockinfektion, GAS, kan yttra sig på många olika sätt. Det absolut vanligaste är relativt lindriga infektioner i form av halsfluss, svinkoppor, shalakansfeber - alltså inga allvarliga sjukdomar. Allvarliga infektioner av GAS förekommer dock - inte ovanligt är rosfeber, en ytlig hudinfektion som kan ge hög feber. Man skiljer sjukdomarna åt genom att vinterkräksjukepatienten är relativt opåverkad, medan en allvarlig GAS-infektion aldrig domineras av kräkningar och diarreé även om dessa symptom kan förekomma. Vid en allvarlig GAS-infektion blir man allmänpåverkad, slö och medtagen. Man får hög feber, frossa och generellt ont i armar och ben. Har man en muskelinfektion får man extremt!!! ont på ett ställe.

kajsa kalori säger: Borde det byta namn till åretom-kräksjukan?

Martin Glimåker säger: Det kanske det borde. Det är vanligare på vintern men det kan förekomma enstaka utbrott på sommaren.

suance säger: Jag undrar hur lång tid det tar innan vinterkräksjukan är över för den här gången. Kan den komma tillbaka flera gånger i år?

Martin Glimåker säger: Ja, tyvärr.

Strindberg säger: Finns det utlösande faktorer av typen en fest med fullt hus som kan leda till väldigt många drabbade efteråt?

Martin Glimåker säger: Vinterkräksjukan är mycket smittsam, speciellt när man kräks, men har man sjukan går man hem innan man hinner smitta så många.

TinaMikaelsson säger: Hej Martin. Min son fick kraftig yrsel i fredags förra veckan. I lördags kollade vi halsfluss och det var positivt. Han får nu Cefamox. Finns det ändå risk för honom beträffande "mördar-bakterien"? Han har de senaste åren fått halsfluss 2 ggr/år, och Kåvepenin tar inte på honom längre. Han är 7 år. Bör vi undersöka honom mer tycker du?

Martin Glimåker säger: Om han blir bra varje gång han får antibiotika och om han inte får halsfluss mer än fem till sex gånger per år, då behöver han inte undersökas mer. Man räknar med att bakterierna är borta efter två dygns antibiotikabehandling tex med Cefamox. Eftersom din son drabbas så ofta lär han utveckla en god immunitet mot streptokocken vilket gör att han har mycket liten risk att drabbas av en allvarlig streptokockinfektion. Det är mycket ovanligt att mycket allvarliga streptokockinfektioner debuterar som halsfluss.

kajsa kalori säger: Hur blir man expert på något så äckligt som vinterkräksjuka???

Martin Glimåker säger: Eftersom man är infektionsläkare - och då måste man ta hand om alla infektioner.

marina säger: hur länge ska man stanna hemma från jobbet efter en magsjuka? jobbar innon vården..

Martin Glimåker säger: Tills man har blivit bra i magen och ytterligare ett eller två dygn.

josseposse säger: Vilken är den bästa förebyggande åtgärden mot vinterkräksjukan?

Martin Glimåker säger: God handhygien, tvätta med alsolsprit som decinficerar händerna betydligt bättre än tvål och vatten. De som har vinterkräksjukan ska helst ha egen toalett. Om inte det går så måste den som är sjuk vara extremt noggrann med att hålla hygien på toaletten och tvätta spolknapp och vattenblandare med sprit.

tina säger: hur lång är inkubationstiden? och finns det nåt man kan göra om ens man är smittad och man inte vill bli det själv?

Martin Glimåker säger: Oftast kort, max 72 timmar men ofta ett knappt dygn. Fråga två: se svaret innan.

annie säger: Hej, magsjuka slår ut många människor just nu, men har alla samma "smitta"? Eller är det olika slags bakterier som skördar offer, tycker att det är stor variation på symtomen, allt från 2-7 dagar, feber eller inte, huvudvärk eller inte och endel kräks inte men mår fruktansvärt illa i flera dagar.

Martin Glimåker säger: Vinterkräksjukan är den vanligaste orsaken till mag- och tarmsjukdom just nu. Andra virus och även bakterier kan orsaka sjukdomar med diarré och kräkningar. Vid vinterkräksjukan är det vanligt med illamående och kräkningar. Medan andra virus och bakterier bara ger diarré. Har man varit utomlands är det troligare med en bakteriell magsjuka.

Mimmi säger: har du själv drabbats av vinterkräksjukan? Eller din familj?

Martin Glimåker säger: Jag har drabbats. Min familj klarade sig.

Nackspärr säger: Hej! Vi har en lite sådär chef på vårt jobb, många måste jobba fast de är jättesjuka, vad kan man göra för att undvika bli smittad?

Martin Glimåker säger: God hygien minskar risken att bli sjuk. Man kan också passa sig för att träffa dem som är magsjuka. Men är man sjuk så kan man ju inte jobba!

Jenny säger: Är det fråga om en ny virusstam när det gäller vinterkräksjukan??

Martin Glimåker säger: Troligtvis inte. Viruset har varit känt sedan 70-talet och har sannolikt ökat i omfattning. Det är också så att med nya metoder kan vi diagnostisera mycket bättre än vi kunde på 70-talet. Då kände vi inte till den, kanske beroende på att vi inte hade lika bra metoder.

Strindberg säger: Hur kommer det sig att folk, idag i detta land, kan dö så snabbt av en infektionssjukdom?

Martin Glimåker säger: Allvarliga streptokockinifektioner har alltid och kommer alltid att skörda dödsfall. Orsaken är att man inte kommer under vård tillräckligt snabbt. Penicillin fungerar jättebra som behandling mot streptokocker och sätts det in i tid överlever man. Det är därför viktigt att komma till sjukvård i tid när man har allvarliga symptom av typ hög feber, frossa, påverkat allmäntillstånd, generellt ont i kroppen och om man känner sig yr eller ostadig och knappt orkar stå på benen.

Martin säger: Hej, när beräknas den här vinterkräksjukan vara över?

Martin Glimåker säger: När våren kommer rejält, förhoppningsvis. Men man kan inte säga det säkert.

WETCLA säger: Hur farligt är det för riktigt små barn?

Martin Glimåker säger: Små barn löper alltid större risk att bli allvarligt sjuka vid infektioner. Allmäntillståndet och hur de äter/ammar är viktigt för att avgöra hur svårt sjuka de är.

Martin Glimåker säger: Martin Glimåker tackar för chattet och säger att när man insjuknar med hög feber och snabb försämring av allmäntillståndet är det alltid viktigt att uppsöka vård i tid!