Yxmördade styvdottern – nu döms han till livstid

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

36-årige Lumi Durim högg sin styvdotter i huvudet flera gånger 2017.

Hon dog efter några dagar på sjukhus.

Nu skärper hovrätten hans straff till livstids fängelse, utvisning och skadestånd.

Kvinnan träffades av flera yxhugg i huvudet och dog efter några dagar på sjukhus. I november dömde tingsrätten honom till 18 års fängelse – nu skärper hovrätten i Västra Sverige straffet för Lumi Durim, 36, till livstids fängelse.

Som Aftonbladet tidigare rapporterat gick Lumi Durim till attack mot den 21-åriga styvdottern i den lilla orten i Sunne kommun den 21 maj 2017. Han högg henne med en yxa i huvudet flera gånger.

– Det blöder jättemycket, det blöder så här ... explosion ur näsan som hon blöder sönder, säger systern i larmsamtalet.

Lumi Durim döms till livstids fängelse.
Foto: Polisen
Lumi Durim döms till livstids fängelse.

36-årige Lumi Durim, som är albansk medborgare, greps strax efter dådet och har sedan dess suttit häktad. Han har inte uppgett något motiv till dådet men anhöriga har i förhör med polisen uppgett att Durim och styvdottern hade en konflikt, som baserades på att styvdottern inte tyckte att styvpappan hjälpte till nog mycket hemma.

Hennes mamma hade under ett antal år levt i ett samboförhållande med Lumi Durim och i polisförhör framgår det att han tagit på sig något av en papparoll för den mördade kvinnan och hennes lillasyster.

Åklagaren: ”Ren avrättning”

För den mördade kvinnans anhöriga var attacken en chock. Lumi Durim har, som Aftonbladet tidigare skrivit, känt sig hotad av kvinnan, en bild de anhöriga inte anser stämmer. Han förnekar att han ville döda henne.

”36-åringens egna uppgifter om varför (styvdottern) skulle ha anledning att hota honom är verklighetsfrämmande och framstår inte som trovärdiga”, står det i tingsrättsdomen.

Åklagaren Per Svensson yrkade redan då på en livstidsdom för mannen, vilket tingsrätten inte gick med på. Svensson menar att det rörde sig om en ren avrättning.

– Han gör det med uppsåtet att ta livet av henne. Det har varit lugnt i hemmet och sedan hämtar han yxan och hugger ihjäl henne. Det menar jag är en ren avrättning och att hans enda tanke är att hon ska dö, sa Per Svensson efter tingsrättens dom.

”Tydlig prägel av avrättning med uppsåt”

Hovrätten skärper nu fängelsestraffet från 18 år till livstid, bland annat för att Durim tidigare är dömd för att ha dödat en person i Grekland i början av 2000-talet.

Beslutet grundas bland annat på att mannen tidigare är dömd för att ha dödat en person i Grekland i början av 2000-talet. Mannens relation som närstående till kvinnan, samt sättet som mordet utfördes på vägs också in i beslutet för det längre straffet.

”Våldsanvändningen var mycket brutal och Lumi Durim visade genom sitt handlande en stor hänsynslöshet. Han begick gärningen, som bär en tydlig prägel av avrättning med avsiktsuppsåt", skriver hovrätten i Västra Sverige i domen.

Förutom livstidsstraffet döms han till utvisning till och till att betala skadestånd på cirka 170 000 kronor.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN