Brandattentat mot hundfarm

Aktivister tar på sig skulden

ÖRBYHUS

En hunduppfödare i norra Uppland utsattes i går för ett brandattentat.

Gården föder upp hundar som används till medicinska djurförsök.

I ett mejl som skickats till Aftonbladets redaktion tar Djurens Befrielsefront på sig ansvaret.

Enligt brevskrivaren ska brandattentatet mot hunduppfödaren ha skett med hjälp av två tidsinställda brandbomber, vilket är en uppgift som polisen i Uppsala län inte har gått ut med.

Attentatet tillägnas brevskrivaren Åke Söderlund, en legendarisk djurrättsaktivist som dog i augusti förra året vid en ålder av 77 år.

I natt var Aftonbladet i kontakt med polisens talesman Christer Nordström och bad om en kommentar om uppgifterna i mejlet.

- Det här är naturligtvis mycket intressant för polisen, säger han.

- Vi har inga spår efter de mordbrännarna. Den fortsatta polisutredningen får nu visa om det går att styrka detta.

Skulle rastas

Den drabbade hundgården ligger cirka fem mil norr om Uppsala, mitt ute i skogen några kilometer från Örbyhus.

Vid niotiden i går morse skulle gårdens ägare släppa ut hundarna på rastgården. De upptäckte då att det kom rök från gårdshuset.

Tack vare att elden upptäcktes tidigt kunde brandkåren se till att den inte spreds till boningshuset eller hundstallarna. Varken människor eller djur kom till skada.

Aftonbladet besökte gården i natt efter det att polisen hade lyft avspärrningarna och avslutat den preliminära tekniska undersökningen. Då återstod i stort sett bara ett förkolnat skelett av det timrade 1800-talshuset.

- Polisens tekniker kunde konstatera att branden var anlagd och att det därför rör sig om mordbrand, säger Christer Nordström vid polisen i Uppsala län.

Hundgården drivs av ett gift par som ägnar sig åt uppfödning av beagle-hundar som i sin tur används vid medicinska djurförsök på svenska universitetsjukhus.

Har fått hotbrev

Anläggningen är godkänd av Jordbruksverket och kontrolleras regelbundet av länsveterinär.

Djurrättsaktivister har dock under flera år gjort sitt bästa för att störa uppfödningen. Ägarna har polisanmälts för djurplågeri, de har fått motta hotbrev och vid ett flertal tillfällen har aktivister demonstrerat vid gården.

Polisen har med jämna mellanrum tvingats rycka ut med kravallutrustad polis för att skydda hunduppfödarna från ursinniga aktivister.

Fler djurattacker

Thomas Gustafsson

Publisert: