Norrås.
Foto: PETER WIDING
Norrås.

Chefer för polisen får sitta kvar - trots kritik

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Inga huvuden rullar efter Göteborgskommittén.

Polisledningen får sitta kvar - om den bättrar sig.

Norrås.
Foto: PETER WIDING
Norrås.

Hårt kritiserade länspolismästaren Ann-Charlotte Norrås kunde igår dra en lättnadens suck.

- Justitieministern har uttalat sitt förtroende för mig och vill att jag ska stanna kvar, säger hon.

I går mötte hon och rikspolischef Sten Heckscher justitieminister Thomas Bodström för att höra hur de ska förändra sitt arbete efter den svidande kritiken från Göteborgskommittén.

"Uttalat sitt stöd"

Norrås sitter kvar eftersom hon tar till sig kritiken och att hon bara har elva månader kvar på sitt förordnande. Även rikspolischefen har ministerns förtroende.

- Både justitieministern och statsministern har uttalat sitt fulla stöd för mig och jag ser inte Göteborgshändelserna som skäl för mig till att dra mig tillbaka, säger Sten Heckscher.

- Jag funderade självfallet över det här ordentligt förra hösten då mitt förordnande gick ut, till vilket pris man har sitt liv. Men då bestämde jag mig för att acceptera regeringens önskan att fortsätta.

Avgick självmant

Polismästare Håkan Jaldung avgick självmant vid årsskiftet.

Trots all kritik mot polisen har ingen tvingats från sin post?

- Nej, men mycket av det arbete som kritiken gäller har redan påbörjats. Det har också inletts en förundersökning mot Håkan Jaldung om tjänstefel och det är väl ändå en väldigt allvarlig konsekvens, säger Thomas Bodström.

Vad har du och regeringen för ansvar för händelserna?

- Jag försöker ta ett så stort ansvar som möjligt, bland annat för att förbättra polisens förutsättningar så att det här inte kan hända i framtiden. Men något operativt ansvar får vi inte ta, säger Bodström.

Jessica Ritzén

Publicerad: