Såpigt staket håller mördarsnigeln stången

NYHETER

HELSINGBORG

De kommer med förödelse och i stora antal. Hur många av dem man än har ihjäl dyker det ständigt upp nya.

För fyra år sedan blev problemet med mördarsniglar akut hos familjen Zeilon i Glumslöv utanför Helsingborg. Sallad, squash, purjolök, äggplanta - allt som växte i trädgårdslandet - förstördes av marodörerna.

Foto: Peter Kjellerås

Hans Zeilon, arkitekt och uppfinnare, fick till slut nog av att illa fäkta och utvecklade ett eget snigelstaket.

I mitten av maj i år fick han patent på sin effektiva uppfinning, ett staket av aluminiumplåt som sticker upp en dryg decimeter ovan mark. På staketets krön ligger ett horisontellt "tak" med nedbockade kanter.

- Det klarar sniglarna att klättra över. Därför beläggs staketet med ett skikt av såpalösning blandad med stärkelse som gör att sniglarna glider ner, säger Sten Zeilon till Helsingborgs Dagblad.

Stärkelsen skyddar såpan mot fukt och gör att den ligger kvar även när det regnar.

Jordsträng viktig

- Det är också viktigt att man håller en jordsträng framför staketet fritt från växtlighet, för annars kan sniglarna klättra över, säger Zeilon.

Hittills har han sålt sina snigelstaket till bland andra Fredriksdals friluftsmuseum i Helsingborg, där två köksväxtbäddar numera är helt fredade från mördarsniglarnas attacker.

Mördarsnigeln, egentligen spansk skogssnigel, är mellan sju och 15 centimeter lång, oftast rödbrun i olika nyanser och påträffades första gången i Sverige 1975. Den förekommer främst i Syd- och Mellansverige.

TT