19-årig nazist åtalas för grovt olaga hot

NYHETER

En 16-årig pojke med invandrarbakgrund hotades på en nazistisk hemsida.

En belöning på 12 000 kronor utlovades "om ni tar på er den välgärningen att befria ovannämnda person från sin misär".

Nu står en 19-årig nazist från Linköping åtalad för grovt olaga hot med rasistiska förtecken.

19-åringen är även åtalad för rattfylleri och brott mot personuppgiftslagen. Under år 2000 beställde han 25 passbilder på de personer som greps efter den uppmärksammade husockupationen i Linköping.

Bilderna publicerades sedan tillsammans med namn, adresser och telefonnummer på Anti-Afas hemsida, under namnet Rödinglistan.

Hot mot 16-åring

Listan kompletterades senare med namn på flera anti-rasister och journalister. Åtalspunkten grovt olaga hot gäller en hemsida som var kopplad till 19-åringens telefonabonnemang.

Hemsidan låg ute på nätet under några veckor sommaren 2000 och innehöll hot mot en 16-årig Linköpingsbo med invandrarbakgrund.

Passbeställningar

Åklagare Ulf Grimsborn säger till Aftonbladet att han därför väljer att använda straffskärpningsregeln för rasistiska brott i sitt åtal.

När polisen gjorde husrannsakan hemma hos 19-åringen hittades ett kuvert med passbeställningar och anteckningar om personerna på bilderna.

Gjorde erkännande

19-åringen erkände till en början att det var han som gjort beställningarna samt lagt ut dem på nätet, men tog senare tillbaka erkännandet.

Dock fanns hans namn och telefonnummer som avsändare på de faxpapper som skickats till passmyndigheten.

Peter Karlsson