V till hårt angrepp mot LO-kampanj

NYHETER

STOCKHOLM

LO har värvat 65 000 nya medlemmar åt socialdemokraterna i år.

Fullständigt vansinnigt, anser vänsterpartiets Lars Ohly.

LO:s löfte till socialdemokraterna att skaffa partiet 100 000 nya medlemmar i år är på god väg att infrias. När halva året har gått har LO-förbunden värvat 65 000 nya medlemmar till partiet, enligt LO:s kansli. Ett för socialdemokraterna välkommet tillskott, eftersom partiet tappat mer än hälften, eller drygt 100 000, av sina medlemmar de senaste tio åren.

Men LO:s agerande väcker missnöje hos andra partier, inte minst i vänsterpartiet som har många sympatisörer bland LO:s medlemmar.

Stark kritik

- Det är fullständigt vansinnigt att använda fackföreningsrörelsens pengar till kampanjer för ett speciellt parti, säger Lars Ohly, medlem i vänsterpartiets verkställande utskott och dessutom medlem i LO-förbundet Seko.

Som LO-medlem tvingas Ohly därmed bidra till de nästan 20 miljoner kronor som LO varje år ger socialdemokraterna i partistöd.

- Det är oerhört stora pengar och det är återigen fel sätt att använda medlemmarnas pengar. Och det är kränkande för de medlemmar som inte delar socialdemokraternas värderingar.

Enligt Ohly är den nuvarande LO-ledningen mer s-vänlig än den förra.

- Valet av Wanja Lundby-Wedin har inneburit att man ännu starkare knutits till socialdemokraternas partiorganisation och det är en sorgligt utveckling, säger han.

Ökat stöd

Men även moderaterna är kritiska till LO:s värvningskampanj.

- Det måste störa alla de LO-medlemmar som inte är socialdemokrater att man satsar såna enorma resurser på att stötta just ett parti, säger moderaternas partisekreterare Johnny Magnusson.

Men samtidigt har LO-medlemmarnas stöd för socialdemokraterna ökat den senaste tiden. Statistiska Centralbyråns (SCB) maj-undersökning av partisympatierna visar att 65 procent av LO-medlemmarna skulle rösta på (s) om det vore val i dag, en ökning med drygt 12 procentenheter på tre år.

Samtidigt minskar stödet för vänsterpartiet. Drygt 14 procent skulle i dag rösta på v, jämfört med 19 procent för ett och ett halvt år sedan. Vänsterpartiet har ändå ett större stöd i dag inom LO än inför valrörelsen för fyra år sedan och Ohly tror att den nuvarande nedgången är tillfällig.

M-stöd halverat

- Vi hade ett uppsving i samband med förra valet och en del av väljarna har försvunnit eftersom nedskärningsperioden är över. Jag tror inte det behövs mycket för att de ska komma tillbaka, säger Ohly.

Moderaternas stöd bland LO:s medlemmar har samtidigt nästan halverats under den senaste mandatperioden. I maj 1998 stödde 15 procent av LO-medlemmarna moderaterna, men nu är det bara åtta procent.

- LO:s kampanjer går ju inte obemärkt förbi. Om LO pressar sina medlemmar om att de inte ska rösta på moderaterna så har det en viss betydelse, säger Johnny Magnusson.

Magnus Persson/TT