15-årig mopedist dog i krock med buss

NYHETER

Buss med kollobarn rammade två pojkar på samma moped

Foto: BENGT KULÉN
KROCKADE I KORSNINGEN De två pojkarna på mopeden blev påkörda av bussen när de åkte upp på en korsande väg. En av pojkarna dog på sjukhuset, den andra pojken är svårt skadad. I bussen fanns 17 barn som chockades av olyckan.

VARBERG

De två pojkarna åkte på samma moped när de blev påkörda av en buss.

En av pojkarna dog. Den andre pojken är svårt skadad och vårdas på Varbergs sjukhus.

- De körde ut i korsningen utan att lämna företräde, säger Claes Björnerhag, inre befäl på polisen i Varberg.

Foto: BENGT KULÉN
En av pojkarna avled på sjukhuset, den andra har svåra skador.

Dödsolyckan inträffade i korsningen mellan länsväg 802 och 803 i ett sommarstugeområde i Duveslätt, norr om Varberg.

Enligt polisen körde mopeden om ett par bilar som väntade vid korsningen vid halvtvå-tiden och krockade sedan med bussen som kom på den korsande vägen. Vad som fick mopedföraren att åka rätt ut i vägen är okänt.

I bussen fanns 17 barn från Borås sommarkoloni som var på väg till Varberg för att fiska. De chockade barnen i bussen fick se hur räddningspersonal arbetade med de skadade ungdomarna.

Dog på sjukhuset

De två ungdomarna, 14 och 15 år gamla, kördes iväg till Varbergs sjukhus med ambulans. 15-åringen avled senare på sjukhuset.

Efter olyckan ställdes fiskeutflykten in. I stället kom en annan buss som barnen, som är mellan 8 och 12 år, fick ta och åka tillbaka till kolonin i Åskloster.

Där väntade polisen och räddningstjänsten som hjälpte personalen på kollot och barnen att bearbeta det som hänt. Under eftermiddagen kom också ett kristeam från Borås kommun.

Barnen får krisstöd

- Det har fungerat bra. Personal från polisen och räddningstjänsten har varit här och gått igenom vad som hänt med barnen och personalen, säger Petter Alburg, föreståndare på Boråskolonin.

Efter olyckan spelade barnen fotboll i Åskloster. Vid sidan av planen fanns kristeamet från Borås kommun till hands för de barn som vill prata om det som hänt.

Barnen var på ett treveckors kollo som drivs av Borås kommun.

I morgon ska de åka tillbaka hem till Borås, men personalen på lägret ringde i går runt till deras föräldrar och berättade vad som hänt.

Inte livshotande

- Alla barnen kommer att stanna kvar till på fredag. Det är ingen förälder som har sagt att de ska hämta sina barn, säger Petter Alburg.

Polisens tekniker undersöker nu den kraschade mopeden för att se om den var trimmad. Den andra pojkens skador är enligt polisen inte livshotande.

- Det har talats om att han har bäckenbrott, säger Claes Björnerhag, inre befäl på polisen i Varberg.

9 döda - i år

Zendry Svärdkrona