Byggarbetare anfölls av elever med stenar

NYHETER

Väktare ska stoppa bråk vid bygge i skola i Malmö

MALMÖ

Staket, väktare och dialog med eleverna ska sätta stopp för fortsatta bråk vid bygget av nya lokaler för Apelgårdsskolan i Rosengård i Malmö.

I förra veckan misshandlades en byggnadsarbetare och i onsdags attackerades de med stenar.

- Bedrövligt. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Byggnads regionala skyddsombud Bengt Forsberg till TT.

Bygget, som ska ersätta paviljonger med nya permanenta skollokaler, avbröts i förra veckan sedan en byggnadsarbetare misshandlats av tre av skolans elever. Två av dem, som är över 15 år anhölls, men är nu åter frigivna.

När återstarten av bygget skulle förberedas på onsdagen möttes arbetslaget av en skur av stenar, rapporterar Metro. Stenattacken ledde till ett nytt beslut om att stänga arbetsplatsen.

Försening

På ett möte på torsdagen med bland andra byggföretaget, facket, skolan, polisen och socialförvaltningen bekräftades i stort sett de skyddsåtgärder som beslutades redan efter förra veckans misshandel. Fyra väktare och tre skolvärdar ska finnas på plats när byggnadsarbetena pågår. Rosengårdspolisen försöker också att ha en patrull i närheten. I övrigt ska byggarbetsplatsen inhägnas bättre och stenar och andra lösa föremål tas bort.

- Hela nästa vecka går åt till att ordna skyddsåtgärderna, säger Bengt Forsberg.

Följden blir både försening och fördyring av bygget. Forsberg tillägger att facket även kommit överens med arbetsgivaren om att de arbetare som känner att de inte orkar fortsätta på Apelgårdsskolan kan omplaceras till andra byggen.

Provocerade

Stadsdelschefen i Rosengård, Roger Niklewski, lägger för sin del stor vikt vid en löpande dialog mellan byggnadsarbetarna och skoleleverna, där de 460 eleverna fortlöpande ska informeras och även inbjudas att besöka bygget. Niklewski säger att han ser misshandeln och stenkastningen som kulmen på en längre tids munhuggning över staketet.

I ett tidigare pressmeddelande skrev han att också elever känt sig provocerade. Men det innebär inte att han har förståelse för våldsmetoder.

- Självklart inte, säger han.

För närpolisen i Rosengård är händelserna en fortsättning på tidigare stenkastningar, där bland annat stadsbussar och brandkårens och polisens utryckningsfordon attackerats av ungdomsgäng.

- Ibland känner man sig frustrerad. Det har varit en del oroligheter här ute, säger närpolisen Bengt-Olof Nord.

Men han är noga med att påpeka att inte Rosengårdsungdomarna som grupp ska få en negativ stämpel.

- Här är annorlunda, men mycket är positivt. Jag har varit här i ett och halvt år och trivs bra, säger han.

Peter Palmkvist/TT