Persson möter Schröder om Irak

Publicerad:
Uppdaterad:

Det är viktigt att fortsätta den inslagna FN-vägen

OTTAWA

I ett kyligt Ottawa gav statsminister Göran Persson på måndagen sin dystra syn på världsläget i och med Irakkrisen.

- Vi är i en farlig situation och inte särskilt många talar för FN-systemet, sade han.

Göran Persson är i Kanadas huvudstad Ottawa på ett två dagar långt officiellt besök, inbjuden av sin ”gode vän” premiärminister Jean Chrétien. Det späckade programmet - med bland annat besök i parlamentet och rundabordssamtal med näringslivet - överskuggades dock helt av Irakkrisen.

- Läget är allvarligt. Många kör sina egna spår - både USA, Tyskland och Frankrike. För oss är det oerhört viktigt att lyfta fram FN:s roll och här har vi en likasinnad i Kanada, sade Persson.

Värderingar

Vid morgonens pampiga hedersvakt betonade Persson och Chrétien ländernas gemensamma värderingar. Sedan bar det av till parlamentet genom ett Ottawa smyckat med svenska flaggor. De båda kollegornas samtal där kom att helt handla om världsläget. Vid presskonferensen efteråt ville de dock inte fördjupa sig i det faktum att Belgien, Frankrike och Tyskland motsätter sig en förstärkning av det turkiska försvaret.

- Turkiet som granne till Irak vill vara redo om det blir krig.

- Om de vill skydda sig så är det normalt, vi stödjer det, sade Chrétien som kritiserats av kanadensiska medier för att inte ta ställning i Irakkonflikten.

Persson såg ingen anledning att uttrycka en åsikt om interna Natodiskussioner men meddelade att han på fredag ska träffa Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder.

Svårt att ena

- Då får jag tillfälle att gå igenom den här frågan som är så oerhört laddad nu.

På det extrainsatta EU-toppmötet på måndag kommer man enligt Persson att tala om den rapport som vapeninspektörerna lämnar till FN på fredag.

- Det blir säkert en diskussion om huruvida Hans Blix behöver mer tid - om det inte redan under fredagen i säkerhetsrådet har skett något som gjort slut på processen.

TT: Tror du att det är möjligt att ena EU i Irak-frågan?

- Jag hoppas det men jag är inte särskilt optimistisk. Redan när Tyskland och Frankrike intog sin höga profilering och svaret kom från de åtta nuvarande och blivande medlemmarna, blev ju klyftan offentlig.

- Vi är några som står fast bakom FN och försöker driva den linjen. Jag hoppades att det skulle ena EU-länderna, men jag vet inte.

Varning

I samtalet varnade Persson för konsekvenserna om USA går vidare utan säkerhetsrådets stöd. Det skulle vara ''en väldigt stor motgång för FN-systemet och multilateralismen''. Men att utesluta militära insatser mot Irak är också att begå ett stort misstag, anser Persson.

- Om man i det här läget, när inspektionerna pågår, säger att vi aldrig ska använda militära insatser - då kan man ju glömma vapeninspektionerna.

Senare på måndagen skulle Persson delta i en frågestund i underhuset. Efter en rundabordsdiskussion på temat innovation väntade en intervju med kanadensisk tv.

Läs också:

Christina Magnergård Bjers/TT

Publicerad: