Kungen av alla kungar

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Jag byter gärna 27 norska guld i kombination mot Sveriges andraperiod

SALT LAKE CITY

Jag vet inte om ni sov i natt men i så fall missade ni en svensk idrottsklassiker.

Tre Kronor körde över Kanada i sin första OS-match. 5-2.

Och bland alla superstjärnor var det en som lyste f u l l s t ä n d i g t överlägset.

Mats Sundin - kung bland kungarna.

Fem plus.

Världsklass.

MATCHENS GIGANT Lagets komposition visade sig vara genial och bäst av dem alla var Mats Sundin. Tre Kronor körde över ett Kanada med Lindros, Lemieux och Sakic i natt och Sudden stod för två av målen.
Foto: ap
MATCHENS GIGANT Lagets komposition visade sig vara genial och bäst av dem alla var Mats Sundin. Tre Kronor körde över ett Kanada med Lindros, Lemieux och Sakic i natt och Sudden stod för två av målen.

Det första man bör säga är att det här var en träningsmatch.

Den betyder inte att vi vunnit OS-guld eller att vi ens är längre än till en kvartsfinal.

Men den betyder att vi v e t att vi kan vinna OS-guld.

Den betyder att vi vet att vi har ett lag som kan mäta sig med de bästa och kan s l å de bästa.

Det var en triumf för Hardy Nilsson. Lagets komposition visade sig vara genial.

Sudden ihop med Dahlén och Alfredsson fungerade med tyngd och effektivitet. Suddens gamla kedjekamrat Daniel Alfredsson serverade en sensationell pass som Sudden gjorde 1-1 på. Sudden gjorde sen 3-1 efter en blixtsnabbt anfall där Alfredsson och Nicklas Lidström var inblandade. Mats hårda skott i bortre hörnet var magiskt. Mats vet naturligtvis allt för väl hur Torontos målvakt Curtis Joseph jobbar. I går jobbade han inte bra.

Sudden överlägset bäst på isen

Suddens femma var bra, alltså.

Sudden lysande och bäst på plan.

Fullständigt överlägsen.

Men precis som jag hoppades i krönikan i går så blev andralinen med Sundström-Näslund-Nylander en sensation. Snabbt spel, tekniskt, rörligt - fulländat. Under den magiska andraperioden - som måste vara en av de bästa perioder ett svenskt hockeylag spelat - så snurrade de med kanadensarna så att man kunde se hur manager Wayne Gretzky suckade ljudligt.

Kedjans spel var förbanne det vackraste jag sett och belöningen kom vid 2-1-målet där Nylanders djupledspass a la fotboll till Niklas Sundström helt ställde Kanadas försvar. Ett klassiskt mål.

Själv blev jag kanske mest fascinerad av Markus Näslunds vackra spel. Så snabb med klubban att till och med Nylander såg långsam ut och eftersom Näslund kombinerar det med blixtsnabba skridskor är han oerhört svår att stoppa.

Kanada hade problem med spelet utan red line offside och de hade problem med att få sina stjärnor att fungera. Mario Lemieux var en av de sämsta på plan. Lindros försökte mest pricka Öhlund med tacklingar och de andra jobbade på utan att få utdelning.

Redlinespelet fungerade exakt. Långa svepande passningar från egen zon. Alfredsson till Sundin, Sundin till Alfredsson, Nylander till Näslund - frilägen flera gånger.

Det var en våt dröm för hockeydårar. Lemieux, Blake, Sakic, Iginla och Yzerman i samma lag.

Och på samma is Sundin, Näslund, Alfredsson, Salo och Nylander i samma lag.

Det var en våt dröm och jag träffade folk som betalat 6 000 kr för biljetter utanför arenan.

Och i Kanadas ledning Legendernas Legend Wayne Gretzky. Den elegantaste stjärnspelaren genom tiderna och vad skulle lilla Sverige kontra med om inte Hardy Nilsson. Ja, varför inte. Är det Fire on Ice som kanadensarna säger och är det den manligaste och hårdaste av idrotter så varför skulle vi inte ställa vår motsvarighet till Tie Domi i båset. Jag bara frågar.

Mötte Ulf Samuelsson utanför arenan och han tjatade om att det här var en väldigt viktig match och att det absolut inte vore bra med förlust. Väldigt allvarlig, sa han.

- Men du, var det inte för fyra år sen du sa att du först hade spelat tre vänskapsmatcher och sen fick åka hem när det roliga skulle börja..., sa jag.

Han log.

Visst var det en del vänskap över spelet. Men inte bara. Det smällde rätt bra ibland. Matchen var betydligt hårdare än öppningen mellan Ryssland och Vitryssland.

Och på slutet kunde man till och med se Kenny Jönsson slåss lätt med retstickan Theo Fleury och Mikael Renberg åka och skrika saker man förstod att han inte säger till sin dotter åt den ständigt elake Chris Pronger.

Så visst var det allvar. Inte bara för Sverige utan för Kanada som väntat i 50 år på att ta tillbaka OS-pokalen. Hela Kanada tittade i går och förlusten sved illa för alla spelare. Det var lätt att se.

Inga tv-puckscener efter matchen - bra!

Kanadensiska tidningar har spekulerat i att målvaktsfrågan är Team Canadas enda svaghet. Det stämde verkligen. Joseph släppte in alldeles för mycket. Han lär vara utbytt till nästa match.

Inga svenska tv-puckscener efter matchen. Det är bra . Bara insikten att det här var första steget mot en succé. Högtalarna i arenan spelar Abbas "Take a chance on me" och jag ryser när jag tänker på Suddens mål och Sundströms.

Jag ryser när jag tänker på andraperioden.

Jag tänker att jag gärna byter bort 27 norska OS-guld i kombination mot den här andraperioden. Kanada sköt tre (3) skott. Tre Kronor tillät inte mer.

PS. Behöver jag påminna om att världens bästa hockeyspelare saknades i Tre Kronor. Trodde inte det.

Läs också

Publicerad: