Polisen stormade fel hus: ”Ingen har begått tjänstefel”

Polisens insatsstyrka stormade Christoffer Rosenkvists och Zarah Melins hem med dragna automatvapen. Under stormningen övermannades Zarah, som var gravid, i trädgården.

– Några veckor senare gjorde jag ett graviditetstest och det visade att det fanns ingenting där. Det är ett liv som dog på grund av deras misstag, säger hon till SVT Skåne.

Det var i höstas som polisens insatsstyrka trängde sig in i Christoffer Rosenkvists och Zarah Melins hem i Malmö.

– Jag hör någon som ryter ”Öppna dörren!” så jag tänker: Herregud, det är någon som behöver hjälp, det har kanske hänt nånting? När jag är nästan framme vid dörren så krossas rutan och glassplittret kommer rakt i ansiktet, säger Zarah Melin.

Ingen sa att de var från polisen och enligt Zarah trodde hon att de skulle dö.

Trodde de var kriminella

Det var en massa män i träningsoveraller som sprang in i huset med dragna automatvapen – och som skrek att paret skulle lägga sig ned. Christoffers spontana tanke var att det var kriminella som ville skada dem.

Han förde Zarah ut i trädgården och hon ringde till polisen. Han gick sedan tillbaka in i huset för att rädda hunden, då han såg fem-sex tungt beväpnade män. Christoffer la sig ned och gav upp. Samtidigt övermannades Zarah Melin, som var gravid i åttonde veckan, i trädgården.

– Senare på kvällen fick jag smärtor och det började blöda kraftigt. Några veckor senare gjorde jag ett graviditetstest och det visade att det fanns ingenting där. Det är ett liv som dog på grund av deras misstag, säger hon.

Det går inte att medicinskt fastställa vad missfallet berodde på. Men Christoffer Rosenkvist och Zarah Melin är övertygade om att det orsakades av polisinsatsen.

”Ingen har begått tjänstefel”

Paret polisanmälde poliserna för tjänstefel. I utredningen framgår det att insatsstyrkan agerade på tullens uppdrag i ett narkotikaärende – och att de slog till mot fel adress.

Enligt Andreas Hulting, chef för polisens insatsstyrka, är händelsen olycklig och polisen har bett paret om ursäkt upprepade gånger, skriver SVT Skåne.

Nu, flera månader efter händelsen, har förundersökningen lagts ned. Man har kunnat konstatera att polisen och tullen begått flera fel men man har inte kunnat hitta någon enskild person som kan anses vara ansvarig för händelsen. Det är ingen som har begått tjänstefel, enligt överåklagaren Eva Nilsson.

– Det känns jätteorättvist att de får lov att gå in i ett hem utan husrannsakan, utan minsta anledning och att de kommer undan med det, säger Zarah Melin, till SVT Skåne.

Den nedlagda förundersökningen har rivit upp såren. Men paret har gått vidare och väntar nu barn igen.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN