Bombplanerna var nära att avslöjas

avLouise Lundström

Publicerad:
Uppdaterad:

Var orolig för att besökare skulle upptäcka sprängmedlet

Anders Behring Breivik förberedde dåden in i minsta detalj under flera år.

Men hans planer kunde ha avslöjats.

I sin dagbok skriver han att han bjöd in en civilpolis på kaffe och att gårdens ägare en dag kom på besök.

I sin dagbok beskriver Anders Behring Breivik om ett par tillfällen då hans noggranna planer kunde ha upptäckts.

Den 21 maj 2011 uttrycker han stark oro. Tillverkningen av sprängmedel är i full gång och åren av planering börjar närma sig sitt slut. När han kommer hem upptäcker han att något är fel och stannar därför en bit från gården. "För många röda flaggor var höjda", skriver han. Snart upptäcker han till sin fasa att dörren in till ladugården står öppen. "Jag gick in i huset hämtade Glocken och letade igenom huset och ladan. Ingenting." skriver han. Han ska också ha sett en civilpolis i närheten av gården. 

Bjöd polis på kaffe

Anders Behring Breivik har nu blivit allt mer paranoid och lägger märke till all rörelse kring ägorna. Den 2 juni, noterar han en bil som kör runt på området. Han mistänker starkt att det kan vara en civilpolis som är där för att kontrollera den marijuanaodling som den förre ägaren haft. Anders Behring Breivik bjuder in mannen på kaffe. "Det mötet var ett orosmoment för mig i ett par dagar, men jag bestämde mig för att bara glömma det eftersom det inte var något att göra om han inte återvände", skriver han.

Den 18 juni är han nära att avslöjas igen. Kvinnan som äger gården behöver komma på besök för att hämta något på den plats där Anders Behring Breivik förvarade sprängmedlet. Men kvinnan förvarnar om sitt besök genom ett textmeddelande och han lyckas skjuta upp hennes ankomst till två dagar senare. Under tiden hinner gömma undan sakerna. "Det var riktigt nära", skriver han.

I dagboken skriver han att han insett att hans verksamhet skulle väcka uppmärksamhet om någon kom på oanmält besök. "Tänk om polisen besöker mig de närmaste dagarna. De kommer antagligen få fel uppfattning och tro att jag är terrorist. lol :o)" skriver han.

Kallar sig ”motståndskrigare”

Redan på hösten 2009 funderar Anders Behring Breivik kring vad som skulle hända om han upptäcktes. Han har då just startat upp det företag som ska göra det möjligt för honom att beställa stora mängder konstgödsel utan att väcka uppmärksamhet. I dagboken resonerar han kring vad som skulle hända om han arresterades redan då. "Jag tänker att de kommer att få svårt att bevisa att min intention är att bidra och kämpa i det pågående Europeiska inbördeskriget". Han skriver sen att han inser att han kan bli misstänkt för terrorbrott men att man inte kommer att ha tillräckligt mycket bevis för att fälla honom. Enligt anteckningarna anser han också att det är till hans fördel att han aldrig tidigare är dömd för brott. Men trots att han i texten verkar övertygad om att misstankarna inte skulle leda någonstans inser han att planerna ändå kan stoppas eftersom han då fått ögonen på sig. I sådana fall måste han gå över till plan b. "Sådant är livet för en motståndskrigare" skriver han.

De sista anteckningarna gjordes klockan 12.51 i fredags: "Jag tror att det här blir min sista inlägg".

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM