Morden på Utøya

Säpo kände till kemikalieinköp

Av: 

Victor Stenquist

Magda Gad

NYHETER

Behring Breivik varnar för ännu två terroristceller

Norska säkerhetspolisen PST kände till Anders Behring Breiviks kemikalieköp redan i mars.

32-åringen har också varnat för ytterligare ”två celler i vår organisation”.

Han får nu sitta häktad i åtta veckor – varav fyra i fullständig isolering.

Anders Behring Breivik har i rätten erkänt att han genomfört bombningen av regeringsbyggnaden och skjutningen på Utøya, men han erkänner sig inte straffskyldig.

– Målet med attentatet var att ge en kraftig signal till folket, har den misstänkte terroristen sagt till tingsrätten.

Finns fler terroristceller

Han har även uppgett att det kan finnas fler personer som kan komma att genomföra terrordåd, bland annat ytterligare ”två celler i vår organisation”. Tingsrätten uppger att polisen kommer att undersöka Behring Breiviks påståenden om ytterligare terroristceller, men kunde inte kommentera det mer utförligt.

Åklagaren Christian Hatlo kommenterade påstående om flera terroristceller under polisens presskonferens:

– Vi kan inte helt utesluta att andra var med på detta. Det är delvis baserat på den upplysningen, att det ska finnas två andra celler, säger han enligt TT.

Inte heller han vill dock gå in närmare på frågan.

– Det är alltså hans förklaring. Vi har också hört hans motiv och vi får ta det i den kontexten, säger Hatlo.

Ville rädda Norge

Enligt tingrätten har 32-åringen uppgett att han genomfört dåden för att rädda Norge

– Operationens mål var inte att döda så många som möjligt, utan att ge en kraftig signal som inte kan missförstås, ska Breivik ha sagt i polisförhör efter dådet.

Han fortsatte:

– Arbeiderpartiet har svikit landet och folket, och priset för sitt förräderi fick de betala för i går.

Flera gånger har Behring Breivik sagt att han inte vill att Norge ska blir ”koloniserat av muslimer”.

– Efter vad rätten förstår menar han att behövde genomföra dådet för att ”rädda Norge och Västeuropa från bland annat kulturmarxismen och muslimskt övertagande”, säger rättens ordförande Kim Heger.

Fullständigt isolering

Behring Breivik har motiverat sitt beslut att attackera AUF-lägret med att han ville strypa den framtida rekryteringen för Arbeiderpartiet.

Tingsrätten beslutade att den misstänkte terroristen kommer att häktas i åtta veckor med fullständigt brev- och besöksförbud. I fyra veckor kommer han att sitta i fullständigt isolering.

– Rätten finner att med skälig grund kan att misstänkta den anklagade för att ha begått kriminella handlingar som kan ge ett fängelsestraff på över sex månader, säger rättens ordförande.

Det är på två punkter som tingsrätten funnit att man har skäl att misstänka att Behring Brevik begått brott; försök att destabilisera och förstöra grundläggande samhällsfunktioner och om att sprida skräck bland befolkningen.

Rätten hade också beslutat att 32-åringen inte fick bära uniform under häktningsförhandlingen, som han hade önskat.

Enligt åklagaren Christian Hatlo förväntar sig Behring Breivik att han kommer att tillbringa resten av sitt liv i fängelse.

Polis kände till kemikalieköp

Den norska säkerhetspolisen, PST, kände redan i mars till att Behring Breivik köpt kemikalier av en nätbutik i Polen, meddelar NRK.

32-åringen fanns då uppsatt på en lista över norrmän som köpt kemikalier, och blev då kontrollerad av PST. Säkerhetspolisen fann då ingen grund för att ta ytterligare åtgärder mot Behring Breivik då.

– I mars fick vi en lista med 80 namn, och hans namn är bland dem för att han betalat 120 kronor till en företag i Polen. Detta företag hade blivit kontrollerat på grund av att de säljer bland annat kemikalier, säger PST-chefen Janne Kristiansen till NRK.

ANNONS

SISTA CHANSEN: Upp till 25 % på solskydd för alla hudtyper hos MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Morden på Utøya

ÄMNEN I ARTIKELN

Morden på Utøya

Anders Behring Breivik