Nyheter

Barn riskerar utvisning utan mamma

avEvalisa Wallin

Mamman kan inte ta hand om sina barn och gömmer sig i Sverige.

Då riskerar en nioårig flicka och hennes lillebror utvisning till Makedonien - ett land där de inte kan språket.

Foto: Privat
Marie Köhler, barnhälsovårdsöverläkare i Malmö, tycker att en utvisning av de två små barnen vore omänsklig.

Hösten 2006 kom mamma och barnen, vars pappa är död, till Sverige från Makedonien. Eftersom hon inte klarade av att ta hand om dem på grund av stora psykiska problem, blev barnen omhändertagna.

Sedan sommaren 2008 bor den nioåriga flickan och hennes lillebror, fem år, på ett barnhem i Lund.

– De träffas regelbundet, kontakt har de haft flera gånger i veckan, säger barnhälsovårdsöverläkare Marie Köhler som engagerat sig i fallet. De har en förtroendefull kontakt.

Hon och barnläkaren Lars H Gustafsson är kritiska till att barnen bott så länge på barnhemmet och menar att de borde slussats vidare till ett familjehem redan efter en kort tid. I ett brev till Migrationsverket protesterar de också mot avvisningen.

Avvisningen "omänsklig"

– Det är fruktansvärt, det är väldigt omänskligt, säger Marie Köhler. Vi är oroliga för deras hälsa, hur de skulle ta att hamna i Makedonien utan sin mamma.

Flickan och pojken pratar i dagsläget bara svenska. Men enligt Migrationsdomstolen finns inga skäl för familjen att stanna i Sverige. Därför ska barnen avvisas, trots att modern håller sig gömd och därmed blir kvar i Sverige.

Ny utredning om barnen

Men protestbrevet till Migrationsverket fick myndigheten att öppna en ny utredning. Vad det kan innebära för barnen är dock oklart.

– Eftersom det inkommit en skrivelse har vi öppnat upp ett nytt ärende. Det är något vi gör ganska ofta. Mer kan jag inte säga av sekretesskäl, för att skydda de sökande, säger Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik till Sydsvenskan.

Marie Köhler är glad över beskedet.

– Vi vet inte resultatet men jag tycker ändå att det är positivt att man tar det på allvar och ser över det igen, säger hon till Aftonbladet. Det verkar som att man inte satt sig in i det hela. Våra läkarintyg har inte tillmätts någon betydelse och ser man över det igen så är jag bara positiv till det.