Kraftsamlar inför Libyen-insatsen

Militäralliansens flygvapen samlas runt Medelhavet

En militär insats mot Libyen rycker allt närmare.

Alliansen kraftsamlar nu på sina närliggande flygbaser.

Från Gibraltar till Grekland står stridsflygplan beredda att gå till attack – nu saknas bara ett klartecken från militärallianens ledare.

Vid 14-tiden landade sex danska F-16-stridsplan vid den amerikanska flygbasen i Sigonella på Sicilien. Lika många norska plan kommer att ansluta vid flygbasen som ligger omkring 55 mil från Benghazi och 46 mil från Tripoli. På basen i Sigonella finns redan 42 amerikanska F-16-plan. Kanada skickar sex F18-plan som är redo att sättas in om två dagar.

Nato-länderna har beredskap på flygbaser från Grekland till Gibraltar. Totalt 200-300 flygplan. Där finns plan av typen Eurofighter Typhoon som används av Storbritannien, Italien och Spanien, franska Dessault Rafale-plan och amerikanska F-18 super Hornet.

Besked väntas i dag

USA har fem stridsfartyg i medelhavet. Bland andra USS Barry och USS Stout, båda utrustade med tomahawk-robotar. Där finns även USS Bataan, ett amfibiefartyg med helikoptrar och missiler ombord. I Arabiska havet väntar det jättelika hangarfartyget USS Enterprise med plats för 90 stridsflygplan.

Klockan 15.30, svensk tid, ska Frankrikes president Nicolas Sarkozy möta pressen efter toppmötet i Paris. Då väntas han ge besked om en militär insats mot Libyen.

Fokus på flygvapen

Resolutionen från FN:s säkerhetsråd tillåter alla medel för att skydda civilbefolkningen i Libyen.

Insatsen kommer att fokusera på att slå ut Gaddafis flygvapen och luftvärn.

– Det finns antagligen omkring 15 olika mål som redan har identifierats för flygbombningar, säger försvarsexperten Richard Labeviere till nyhetsbyrån AFP.

– Det som är rimligt och, enkelt och snabbt – inom några timmar – och utan för stor sårbarhet, det är flygattacker med väldigt precisa kryssningsrobotar som avfyras från säkert avstånd, säger en flygvapenexpert till AFP.

Gaddafi har omkring 400 stridsflygplan, främst ryska MIG-plan, men de är i dåligt skick och bara en bråkdel tros vara användbara.

Det styrkorna fruktar är Gaddafis luftvärnsvapen. De är sannolikt många och i bättre skick än stridsflygplanen. Gaddafi har även flera Mi-17 och Mi-24 stridshelikoptrar som kan ställa till problem för Nato-planen.

Länder i alliansen

USA, Frankrike och Storbritanninen leder insatsen.

Deltar gör också Kanada, Norge, Nederländerna, Danmark, Belgien, Spanien, Italien och Grekland.

Med på lördagens möte i Paris var också representanter för Tyskland, Polen, Litauen, Portugal, Turkiet, Qatar, Förenade arabemiraten, Marocko, Jordanien, FN och Arabförbundet. Det är fortfarande oklart vilka av dessa länder som kommer att delta aktivt.

Publisert: