Den nya arabvärlden

Gaddafis palats bombat i natt

Av: 

William Svärd

Evalisa Wallin

NYHETER

Missil slog ner bara 50 meter från Gaddafis tält

Gaddafis palats i Tripoli träffades av av en robotattack på söndagskvällen.

Tjock rök steg från byggnaden och libyskt luftvärn sköt vilt i luften.

Tidigare under kvällen gick libysk militär ut och vädjade om eld upphör.

Sent på söndagskvällen hördes en kraftig explosion i huvudstaden och tjock rök steg upp från Gaddafis palats. En AFP-reporter i Tripoli säger att en av byggnaderna i det enorma palatskomplexet har blivit totaltförstörd. Byggnaden låg bara 50 meter från det tält där Gaddafi brukar ta emot finare gäster.

Det är inte känt om det är ett flygplan som skjutit eller om anfallet kom från något av de fartyg som ligger i Medelhavet.

Först gick rykten i Tripoli om att ett plan blivit nerskjutet, men Gaddafis talesman Moussa Ibrahim bussade under natten journalister till palatset och visade stora hål efter vad som såg ut att vara kryssningsrobotar, enligt CNN:s korrespondent.

– Det var bara 100 meter från den byggnad som bombades av USA 1986, sade CNN:s reporter.

Omedelbart efter attacken öppnade det libyska luftvärnet i Tripoli eld. Tv-bilder visade pärlband av lysade projektiler som steg snabbt uppåt i den svarta natthimlen.

"Ingen attack mot Gaddafi"

Ungefär samtidigt höll Pentagon en presskonferens där man bestämt förnekade att Gaddafi var mål för några attacker.

– Vi attackerar inte hans residens i nuläget, sade amiral William Gortney.

USA:s försvarsminister Robert Gates sade i en separat intervju att det vore ”oklokt” av koalitionsstyrkorna att försöka döda Gaddafi, och att man bör hålla sig till FN-mandatet.

Tidigare på söndagskvällen gick den libyska militären ut med en uppmaning om eld upphör, både till de egna styrkorna och till de allierade.

FN-chefen Ban Ki-Moon sade efter beskedet att han hoppades att den libyska armén håller sitt ord den här gången.

– De har fortsatt attackera civila tidigare. Det här erbjudandet måste verifieras, sade Ban.

En amerikansk regeringstalesman sade senare att vapenvilan hade brutits omedelbart.

Danska plan deltar

Under söndagen deltog för första gången danska F-16 plan aktivt i operationer över Libyen. När de återvände till basen i Italien på kvällen hade de varit upp i fem timmar.

Enligt den den danska försvarsministern Gitte Lillelund Bech var uppdraget både farligt och lyckat, men vad det gick ut på är hemligt.

På måndag morgon ska sex norska stridsflygplan flyga mot baser i området för att kunna delta.

Tidigare på söndagen anföll omkring 15 franska stridsflygplan Gaddafitrogna trupper utanför rebellstaden Benghazi. Bilder efter attacken visar rader av utbrända bilar och libyska militärfordon. Vägen har använts av Muammar Gaddafis styrkor för att anfalla Benghazi. USA:s försvarschef amiral Mike Mullen säger att Gaddafis framryckning mot staden har hejdats.

”Använder klusterbomber”

Gaddafis har dock inga planer på att ge upp. Han lovade under söndagen ett ”långt krig”, och från staden Misrata kommer rapporter om att hans trupper gått in i de centrala delarna med stridsvagnar och fotsoldater.

– Två personer har dödats av prickskyttar och de finns fortfarande på taken. De är uppbackade av fyra stridsvagnar som har patrullerat staden, sade en person som bor i Misrata till al-Jazira.

Han sade att han hört flera kraftiga explosioner följda av mindre.

– Vi tror att han använder klusterbomber.

– Det här är en massaker, ett fullständigt ödeläggande. Gaddafi är en blodtörstig och galen, galen diktator.

I rebellernas fäste Benghazi var stämningen spänd men hoppfull, enligt al-Jaziras reporter på plats.

– De hålls uppe av det faktum att Gaddafis styrkor har dragit sig tillbaka men de fruktar fortfarande att de finns regimtrogna som håller sig gömda i staden.

Rebellerna uppgav på kvällen att totalt 8 000 människor dödats av regimen under upproret. Siffrorna är dock svåra att bekräfta, liksom de flesta uppgifter som kommer från Libyen i dagsläget.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Den nya arabvärlden

ÄMNEN I ARTIKELN

Den nya arabvärlden

Libyen